2022.09.27., kedd , Adalbert

Hírek

2021. július 21. szerda • 16:33

A Magyarország Legszebb Birtoka zsűrije ma is csodás helyszíneken járt

A Magyarország Legszebb Birtoka zsűritagjai a birtokbejárások hatodik napján a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének székhelyén, a Profi-Tom Zöldségtermelő Kft-nél és a Vadas-Agro Kft-nél járt.

A reggeli órákban Szentesen kezdték meg látogatásukat a zsűritagok a Délaföldi Kertészek Szövetkezetének székhelyén, ahol Fórián Zoltán, az Erste Agrárkompetencia Központ vezetője interjúvolta meg Nagypéter Sándor elnök urat.

Az idei év kimondottan erősnek lesz mondható a DélKerTÉSZ számára, ugyanis 5-7000 tonnával több terméket fognak tudni értékesíteni, ami abban is kitűnik, hogy már ezidáig is több, mint 670 millió forint összegben értékesítettek csak a telephelyen, mint az előző időszakhoz képest. Mindezek mellett egy igen nagy beruházásba is belefognak egy 10500 m2-es logisztikai komplexum megépítése kapcsán, amely magába foglalja a hűtőkapacitást, a göngyöleg tárolót, a csomagolóanyag raktárat, valamint egy 16 rámpával rendelkező komissiózó részt is.

A DélKerTÉSZ további fejlesztései kapcsán immáron nemcsak belföldre, de Európa szerte is szállítanak magyar termékeket Lengyelországba, Szlovákiába, Csehországba, Németországba és tovább terjeszkednek Románia és Bulgária irányába is.

A második alkalommal Felgyőre érkeztünk, ahol Ledó Ferenc kérte fel Dobos Ferencet, a Profi-Tom Zöldségtermelő Kft. bemutatására.

A családi vállalkozást gondosan megtervezett alapokkal indították el 2016-ban, ami a jelenlegi termálkutas technológiával a következő évre 10 hektárra bővíthető a tervek szerint. A fő kultúrájuk a paradicsom, azonban a jövőben újabb zöldségeket is terveznek termeszteni, mint például uborkát és padlizsánt.

A birtokon biológiai növényvédelmet folytatnak és minden egyes folyamat után a művelőkocsikat is lefertőtlenítik. Ugyanez vonatkozik dolgozóikra, ugyanis a higiéniára óriási figyelmet fordítanak, ruhájukat minden nap kimossák. Munkaerőben sem szenvednek hiányt, a környékbeli falvakból szívesen érkeznek dolgozni a csarnokba az emberek.

Mai harmadik helyszínünk a precíziós gazdálkodás kategóriájában jelölt Vadas-Agro Kft. volt, ahol az Agrárminisztérium képviseletében Juhász Anikó kérdezte a cég ügyvezető asszonyát Vadasné Magdolnát a birtok sajátosságairól.

A precíziós gazdálkodás összetett rendszerében tevékenykedő vállalkozás 700 hektáron gazdálkodik, szántóföldi növényeket termelnek, mint búza, kukorica, repce és napraforgó. Precíziós pályázaton is indulnak az idei évben, amit egy minden szolgáltatásával együtt értendő John Deere betakarítógépre és szintén egy John Deere erőgépre kívánnak fordítani. 

A generációváltás kérdése a Vadas-Agro Kft. életében is fontos momentum, ugyanis nagyobbik lányuk egy gabonakereskedő multi cégnél gyűjtött tapasztalatait most a családi gazdaságban kívánja kamatoztatni. 

A folyamatosan zajló birtokbejárásokról itt az agrotrend.hu weboldalán valamint az Agrotrend facebook oldalán történő élő bejelentkezésekből tájékozódhatnak az érdeklődők.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.