2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2020. január 20. hétfő • 13:49

A Master Good kizárólagos tulajdonába került a Sága

Jelentős és egyedülálló gazdasági eseményként megvásárolta a magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. az angol tulajdonú Sága Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A magyar családi vállalkozás piaci áron vásárolta meg a külföldi tulajdonostól a jól működő vállalatot, mellyel hosszú távú terveik vannak. Bárány Lászlót, a Master Good Kft. tulajdonosát kérdeztük a terveikről.

-Milyen szerepet tölt be a baromfi piacon a Master Good Kft. és a Sága Zrt?

- A Master Good cégcsoport egy több generációra visszatekintő, magyar tulajdonú családi vállalkozás. Hazánk csirketermelésének- és feldolgozásának közel felét biztosítjuk, értékesítésünk nagyobb részét az export teszi ki. Cégünk megközelítőleg 2000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat közel 100%-ban integrált, lefedi a baromfitenyésztés-és termékelőállítás szinte teljes palettáját a keltetéstől, a tenyésztésen és tápgyártáson át, egészen a baromfi feldolgozásig, de eddig hiányzott az integrációnkból a töltelékáru készítés folyamata.A sárvári székhelyű Sága Zrt. Magyarország piacvezető tovább-feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalata, munkavállalóinak száma 260.A Sága Zrt. egy ismert, megbízható, erős brendet képvisel, viszont az elmúlt években az angol tulajdonos számára nem játszott meghatározó szerepet, perifériára szorult, így a szükséges beruházások is elmaradtak.

-Milyen előzményei voltak a Zrt. felvásárlásának, hogyan alakult ez a folyamat?

-Tavaly nyáron fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy tovább bővítsük integrációnkat. A Sága Zrt. eladóvá vált és mint erős brend jó lehetőségnek tűnt. Augusztus végétől október közepéig tartottak a tárgyalások, ahol megállapodtunk a felvásárlás részleteiről, ezt követően már csak a jogi procedúra és az átvilágítás volt vissza. Január 13-án délelőtt a vételár kifizetésre került. Számunkra stratégiai kérdés a teljes cégcsoport tekintetében, hogy a részvényeket 100%-osan vásároljuk fel. A tranzakció szorosan illeszkedik a Master Good cégcsoport hosszú távú stratégiájába, amely szerint bővíteni szeretnénk a termékkínálatunkat.

- Hogy látja az elkövetkező időszakot a Master Good Kft. életében? Milyen változásokat terveznek?

- A jövőben komoly technológiai fejlesztéseket tervezünk a sárvári üzemben is, a beruházások célja a hatékonyság növelése és új, magas minőségű termékek fejlesztése lesz. Körülbelül három hónapot szeretnénk szánni arra, hogy részletesen megismerjük a Sága működését, a termékelőállítást, technológiát. Ez az időszak számunkra a tanulásé lesz, a gyakorlatban szeretnénk megismerni a céget, hiszen a feldolgozás ezen fázisa számunkra is újdonság. Szerencsére a Sága kiváló szakemberei a segítségünkre lesznek ebben. A körülbelül negyedéves periódus után sorrendbe állítjuk a fejlesztési folyamatokat. Azonnali beruházásokat is tenni fogunk a minőségi javítás és a munkabiztonság érdekében. Ezt követően új technológiai sorokat szeretnénk felállítani termelésbővítés céljából. A pontos fejlesztési stratégia és irányok előreláthatóan szeptember környékére alakulnak ki.

- Mi lesz a fejlesztések fő célja?

- 8-10 évvel ezelőtt a Sága Zrt. nagyon jelentős exporttevékenységet folytatott, mára ez csak 2-3%-ot jelent. A Master Good Kft. értékesítésének nagyrészét az export teszi ki, a világ 43 országábanvagyunk jelen. Ezek a piaci kapcsolataink és tapasztalataink biztosítanak kellő szakmai hátteret a Sága brend exporttevékenységének fejlesztéséhez.

- Milyen személyi háttérrel rendelkezik a Sága?

- Úgy gondolom, hogy számunkra a Sága értékét amellett, hogy egy ismert és rendkívül erős márkát jelent, az adja, hogy a mai rendkívüli munkaerőhiányban is stabil munkavállalói háttérrel rendelkezik. A munkatársak a fizikai dolgozóktól egészen a vezetőkig, mind a munkájukhoz értő, dolgozni tudó és akaró, a feladatukat maximálisan ellátó, képzett szakemberek. Ezt hatalmas értékként éljük meg a jelen munkaerőpiaci helyzetben.

- Ez a fúzió és a tervezett változások milyen hatással lesznek a vásárlókra?

- Biztos vagyok abban, hogy a vásárlók csak nyerni fognak ezekkel a változásokkal. A Sága szakemberei az utóbbi időben is fejlesztettek, új, magas minőségű termékeket készítettek, létrehozták például az E-szám mentes termékcsaládot. Ezeket az irányokat a jövőben is követni fogjuk. A Master Good Kft. az egész közép- és keleteurópai régióban egyedülállóként szavatolni tudja, hogy a teljes vertikumában, a takarmánykészítéstől a termékfeldolgozásig GMO-mentes. Ez a jövőben sem változik, így a Sága baromfi alapanyaga garantált minőségű lesz.

agrotrend.hu / Master Good

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.