2021.05.11., kedd , Ferenc

Hírek

2020. január 28. kedd • 15:06

A méhészek az eredetmegjelölésért tüntetnek

A méztermelésről szóló irányelv újranyitását és a termékek eredetének jelölésére vonatkozó passzusok szigorítását várják az ­Európai Bizottságtól a méhészek. Az ágazat szereplői erre brüsszeli demonstrációjuk során is felhívták a figyelmet. Az Európa nagyvárosaiba szervezett tüntetéssorozat tegnap a végére ért, lapunk azonban úgy tudja, hogy a témában ősszel újabb demonstrációhullám várható.

A vártnál is nagyobb érdeklődés fogadta az európai méhészek figyelemfelkeltő tüntetéssorozatát, amelynek utolsó állomásaként tegnap Brüsszelben gyűltek össze az ágazat jövőjéért aggódó szakemberek - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Az Egyesület az Európai Méhekért nevű szervezet januárban több európai uniós nagyvárosban, így Párizsban és Amszterdamban is demonstrációt szervezett. A cél az volt, hogy felhívják az Európai Unió döntéshozóinak figyelmét a méhek védelmének fontosságára és az ágazatot érintő gazdasági nehézségekre. Fulmer Takács Ferenc, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: Európa számos pontjáról jelezték támogatásukat a méhészek.

A mostani megmozdulás ugyanakkor az elnök szerint csupán az első lépés volt, ha addig nem rendeződik a helyzet az uniós mézpiacon, ősszel újabb tüntetéshullám várható. A méhészek azt szeretnék, ha az Európai Bizottság újranyitná a méztermelésről szóló irányelvet és többek közt szigorítaná a mézek jelölésére vonatkozó passzusokat.

Mivel az Európai Unió jelentős importra szorul, ezért tonnaszám árasztja el a közösséget a külföldről érkező olcsó, de sokszor bizonytalan minőségű méz. A dömpingáron beérkező termékek ugyanakkor lassan kiszorítják a piacról a komoly élelmiszer-biztonsági előírásokkal készülő európai mézet, nem kis nehézséget okozva ezzel az ágazatnak.

Nagy István agrárminiszter a demonstrációt követően elmondta: az európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben.

Az agrárminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályokhoz kell kötni a mézek eredetére vonatkozó jelölést: a termékeken világosan fel kellene tüntetni, hogy az adott áru honnan származik, a mézkeverékek esetén pedig az arányokról is tájékoztatni kellene a fogyasztókat.

– Célunk, hogy a fogyasztó eredeti mézet tudjon fogyasztani, hiszen ezzel hozzájárulunk teremtett világunk hosszú távú fenntartásához – fogalmazott az agrárminiszter. A távirati iroda tudósítása szerint jelezte: a méztermelés fenntartásához olyan gazdasági háttérre van szükség, amely a méz felvásárlási árán keresztül biztosítja, hogy a méhészeknek megérje ezt a gazdasági tevékenységet folytatni.

A mézkészítés önmagában nem tudja eltartani a méhészeket, ezért a magyar kormány keresetkiegészítő támogatást biztosít nekik. Hosszú távú megoldást ugyanakkor az jelentene a tárcavezető szerint, ha európai szinten lehetne védelmet biztosítani a méhészek és a teljes méhpopuláció számára.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.