2021.06.22., kedd , Paulina

Hírek

2018. március 01. csütörtök • 18:32

A mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került

Az 560 szavazattal 27 ellenében 28 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott európai parlamenti állásfoglalás a hamis méz behozatalának megszüntetése érdekében több javaslattal él. A mézhamisítások kiszűrése érdekében hatékonyabb laboratóriumi módszerekre, valamint szigorúbb szankciók bevezetésére van szükség.

A minden érdekelt fél álláspontjának figyelembe vétele mellett elfogadott európai parlamenti állásfoglalás legfontosabb eredménye, hogy a mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került - közölte Erdős Norbert a Fidesz EP-képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön, miután az EP-képviselők szavaztak a magyar kezdeményezésre elkészült mézjelentésről.

A képviselő elmondta,

a méhek, a méhészek és a méz védelmében elfogadott állásfoglalás jelentősége nemcsak az, hogy az Európai Unió (EU) felveszi a versenyt a kontinensen kívülről, például Kínából behozott mézekkel szemben, hanem meg is védi az uniós termékeket azokkal szemben.

Az EU-n kívülről, főként a Kínából származó méz mintegy 20 százaléka ugyanis bizonyítottan hamisított - húzta alá. A hamisítás elleni fellépést a fogyasztók megtévesztésének felszámolása mellett az indokolta, hogy az EU-ba olcsón behozott termékek miatt a méz piaci ára két év alatt mintegy a felére csökkent - közölte.

Erdős Norbert elmondta, sokan visszaélnek egyebek mellett a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 2011-es rendelet nem kellően szigorú előírásaival, az "EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke" címke alkalmazásával. A kezdeményezett szabályozás szerint a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból, vagy országokból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan milyen százalékos arányban van jelen - tette hozzá a képviselő.

fotó:123rf

Az 560 szavazattal 27 ellenében 28 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott európai parlamenti állásfoglalás a hamis méz behozatalának megszüntetése érdekében több javaslattal él.

Egyebek mellett kimondja, hogy az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe és a termelők támogatásába. Állítsanak össze a méh-elhullás elleni küzdelemre vonatkozó cselekvési tervet, támogassák az inváziós fajokkal és betegségekkel szemben ellenálló méhfajok létrehozását, tiltsák be azokat a növényvédőszer-hatóanyagokat, amelyek bizonyítottan veszélyt jelentenek a méhek egészségére, valamint hozzanak létre a permetezési időszakokra vonatkozó korai előrejelző rendszert.

A dokumentum szerint a nemzeti méhészeti programokra elkülönített uniós költségvetési támogatás összegét 50 százalékkal meg kell emelni és új támogatási rendszert kell bevezetni a 2020 utáni közös uniós agrárpolitika keretében.

Annak érdekében pedig, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, harmonizálni kell a külső határokon és a belső piacon végzett ellenőrzéseket. Minden importált mézet tesztelni kell, valamint szigorítani a nyomonkövethetőségi követelményeket. A mézhamisítások kiszűrése érdekében hatékonyabb laboratóriumi módszerekre, valamint szigorúbb szankciók bevezetésére van szükség.

A javaslat kimondja, hogy

a szabadkereskedelmi megállapodások során a méz és egyéb méhészeti készítmény minősüljön "érzékeny terméknek" és ezeket lehetőség szerint zárják ki a tárgyalások köréből.

Az Európai Unió területén mintegy 600 ezer uniós termelő közel 200 ezer tonna mézet termel évente, ezzel az EU Kína után a második a világon. A legnagyobb termelő Románia, Spanyolország és Magyarország. Évente 200 ezer tonna import érkezik Kínából, Ukrajnából, Argentínából és Mexikóból. Az Európai Bizottság felmérése szerint a tesztelt import méz 20 százaléka nem felel meg az uniós elvárásoknak.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: jelentősen javult a jelentés a szocialista módosító javaslatok befogadása után, amely egy átfogó stratégiát szorgalmaz az európai méhek védelme érdekében. Növelné a termelőknek nyújtott támogatást, erősítené a minőségi követelményeket az import mézekkel szemben, egyúttal pedig szorgalmazza azt is, hogy az áruforgalmat és az áruk eredetét rendszeresen ellenőrizzék.

Kifejtette, a szocialisták nem támogatták Erdős Norbert eredeti elképzelését, "amely szerint még jobban meg kellene adóztatni a kistermelőket", a kihágásokkal szembeni szigorúbb büntetéseket viszont sikerült a kompromisszum részeként megtartani.

Mint elmondta,

az állásfoglalásban vannak ugyan előrelépések, a méheket veszélyeztető növényvédő szerek betiltásával kapcsolatban nem alakult ki egységes támogató álláspont.

Véleménye szerint a dokumentum aggasztóan sok ponton szolgálja a nagyipari érdekeket.

agrotrend.hu / MTI

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.