2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Hírek

2019. május 23. csütörtök • 12:29

A mezőgazdaság a hazai pálya

Megnyílt a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván

A  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) közös erővel rendezi meg az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalvára most is ingyenes a belépés.

A rendezvény kiemelkedő szerepét, a magyar mezőgazdaság színvonalát és a gazdálkodók összetartását mutatja a monumentális, 62 hektáros kiállítási terület és a több, mint 150-es kiállítói létszám.


Fotó: agrotrend.hu

A kiállítás megnyitóján Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a legkorszerűbb technológiát felsorakoztató kiállítás kiemelekdő szerepet tölt be a hazai agrárrendezvények között.

A gazdák, összefogásuknak köszönhetően, korszerű tudásukkal, a legmodernebb technológiák felhasználásával elérték, hogy folyamatosan, versenyképesen alkalmazkodni tudnak a a mai mezőgazdaság állandóan változó kihívásaihoz, mint a klímaváltozáshoz is. Az elnök úr hangsúlyozta, a vasárnapi európai parlamenti választáson is fontos szerepet kapnak a magyar gazdák.

Győrffy Balázs a NAK elnöke szerint a rendezvényt a gazdák igénye szülte. A  magyar nép mindig ismert volt innovatív gondolkodásáról, kiváncsiságáról, fejlesztő szellemiségéről, világhírű tudósaink már a 19. században megalapozták az eredményes gazdálkodás feltételeit, gazdakongresszusokat, mezőgazdasági gépversenyeket rendeztek. 

A Mezőfalván megrendezett kiállítás egyedülállónak számít az agrárrendezvények között. A gazdálkodók és az érdeklődők elsőkézből ismerhetik meg az új nemesítési eredményeket, eszközöket, felsorakozik a csúcstechnológia, melyet a látogatók ki is próbálhatnak. Hozzátette, elengedhetetlen a korszerű technológia követése, hiszen a túlnépesedés miatt a mezőgazdaság a leggyorsabban fejlődő ágazat. 

Kiemelte, hogy a mezőgazdaság  nagy szerepet kap a vidék lakosság megtartó erejében, a fiataloknak életreszóló hivatást és biztos munkahelyet nyújt. A magyar mezőgazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő Európában, jövedelmezősége folyamatosan növekszik, de ehhez a továbbiakban is szükség van a támogatási forrásokra. A magyar gazdák a petícó sikerességével ismét megmutatták, hogy mindig lehet rájuk számítani.

A kiállítást Orbán Viktor miniszterelnök úr nyitotta meg. Megköszönte a gazdáknak, hogy szoros együttműködésben állnak a kormánnyal, hangsúlyota, hogy a gazdák mindig támaszkodhatnak a kormányzatra. Magyarország biztonsága a magyar mezőgazdaság biztonságán múlik. Egy nép életében a legfontosabb életösztön, hogy azzal foglalkozzon, amihez ért, a magyarok a mezőgazdasághoz értenek a legjobban, ez a hazai pálya. 

A földtörvénnyel kapcsolatban megjegyezte, a kormány továbbra is kiáll a magyar gazdák mellett, és olyan szabályozást támogat, amely megakadályozza a magyar föld külföldi kézbe kerülését. A kormányzat számára továbbra is az a cél, hogy a földterületek és a támogatások 80%-a közepes gazdálkodások kezében legyen, a kis- és közepes gazdaságok segítésére törekednek az erőforrás elosztásakor.

Miniszterelnök úr hangsúlyzta, minőségi életet vidéken lehet élni, a mezőgazdaságnak biztos hátteret ad a falusi lakosság, ezért indult útjára a Magyar Falu Program.

Az ágazatban fontos cél az eddigi gyors fejlődés fenntartása, a növekedés ösztönzése, ehhez elengedhetetlen, hogy a támogatási források ne csökkenjenek. A magyar mezőgazdaság megmaradása az ország érdeke, a hétvégi Európai Parlamenti választásoknak ez is a tétje.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.