2023.01.29., vasárnap , Adél

Hírek

2021. február 07. vasárnap • 11:59

A mezőgazdaság is a vírusok korát éli

A világot sújtó koronavírusjárvány mellett az afrikai sertéspestis is szedi áldozatait a vadgazdálkodás, valamint a sertésexport megnehezítésével. A madárinfluenza sem kivétel ez alól, így a baromfiágazat is nehéz időszakon megy keresztül.

Idén újra adómentes a pálinkafőzés - Mennyiségi korlátozással idén újra adómentes a pálinkafőzés, adminisztrációja alig változik - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A malackampány folytatódik - Kampányt indít a sertés- és mangalicafogyasztás népszerűsítésének érdekében nagyböjt kezdetéig az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete.

Jelentős bevételcsökkenést okozhat a vadgazdálkodóknak a vaddisznóállomány gyérítése - Felére csökkenhet a vaddisznók száma a 2024-2025-ös vadászati év végéig előírt vaddisznógyérítés miatt, ez pedig középtávon jelentős bevételcsökkenést, veszteséges működést okozhat a vadgazdálkodóknak, ezért a gyérítési akcióterv végrehajtásával párhuzamosan a szakmai szervezet egyeztetéseket kezdeményez az Agrárminisztériummal - közölte az Országos Magyar Vadászati Védegylet az MTI kérdésére.

fotó: pixabay.com

Megjelent az öntözési közösségek együttműködéseit támogató felhívás - Megjelent az öntözési közösségek együttműködéseit támogató pályázati felhívás - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) szerdai tájékoztatásában.

Japánban a hazai lekvár - Több magyar termék közül választották ki a szilvalekvárt Japánban, így nemsokára a szigetország lakói is megismerhetik a hazai ízeket. A forgalmazó bízik benne, hogy a japán térnyerést követően más távol-keleti országok érdeklődését is felkeltheti a szatmári szilva.

930 millió forint jut idén a hungarikum pályázatra - Idén is meghirdeti az Agrárminisztérium a hungarikum pályázatot, 930 millió forintos keretösszeggel - mondta Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A járvány sem vonta el a figyelmet a klímaváltozásról - A klímaváltozást érintő nyugtalanság nem csökkent a koronavírus-járvány hatására Magyarországon - állapította meg a Századvég és a Klímapolitikai Intézet együttműködésében készült felmérés.

fotó: pixabay.com

Megnyílt a Zöld Forrás pályázat - A zöld civil szervezeteket támogató Zöld Forrás pályázat idei keretösszege 70 millió forint, amelyre a pályázatokat 2021. február 1-től 2021. március 2-ig, kizárólag postai úton lehet beadni.

A gazdák jövedelmét is védi a krízisbiztosítás - Hétfőtől csatlakozhatnak a gazdák a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez. Az új kockázatkezelési eszköz a többi konstrukciótól eltérően már nem csak az időjárás – például a jégeső vagy az aszály – okozta károk esetén nyújt védelmet.

Hogyan metsszük tavasszal a levendulát? - Ha a levendulabokor elöregedett vagy felkopaszodott, akkor tavasszal a fagyok elmúlta után is meg lehet metszeni. Mutatjuk, mire kell figyelni!

A magyar gazdatársadalom a következő évek nagy nyertesévé válhat - Rekordösszegű támogatásban részesül az agrárium, amellyel a magyar gazdatársadalom a következő évek nagy nyertesévé válhat - mondta Nagy István agrárminiszter egy videóban, amely a kormány hivatalos Facebook oldalán jelent meg péntek reggel.

fotó: drnagyistvan.hu

Magyar olíva a balatoni borvidékről - Merész gazda lenne, aki arra vállalkozna, hogy jelentősebb mennyiségben palackozzon és piacra dobjon a mediterrán térségre jellemző fafajta terméséből készült extra szűz olívaolajat a Balaton melletti ültetvényekről – tartja a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa. Török Csaba már egy ideje próbálkozik a főként Dél-Európát jellemző nedű előállításával a magyar tenger mellett, ám egyelőre azzal is beéri, hogy vendégeit a helyi termésből készült olaj felhasználásával készült borkorcsolyával kínálja.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrártémái - Ackermann Tamás a Fliegl Gépgyártó Kft. cégvezetője beszél az abdai gyár termékeiről és újdonságairól. Az Év Agrárembere díj támogatójaként Szijártó Bálint, az RWA Magyarország Kft. ügyvezetője osztja meg a társadalmi szerepvállalás kapcsán gondolatait. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai dísznövény ágazat fontosságát hangsúlyozza. A pályaválasztásról ad hasznos tanácsokat prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.