2019.01.19., szombat , Fábián,Sebestyén

Hírek

2018. július 30.

A mezőgazdaságban az emberi munka mindig jelen lesz

Átadták az első vágópontot Székelyföldön.

Nagy István agrárminiszter három napos erdélyi útja során egy vágópontot adott át Csíkcsomortánban, egyeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, erdélyi gazdaszervezetek vezetőivel, valamint részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kerekasztal-beszélgetésén a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen - olvasható az Agrárminisztérium (AM) sajtóközleményében.


Fotó: Pelsőczy Csaba (AM)

Anyaországi mintára székely gazdák termelői összefogással hoztak létre vágópontot Csíkcsomortánban, amelyet Nagy István agrárminiszter adott át.

– Örömmel tölt el, hogy a fiatal székely gazdálkodók kezükbe vették saját sorsukat, céljukat pedig önerőből, együtt, összefogva valósították meg

– fogalmazott Nagy István az átadón.

Hozzátette, hogy ez a beruházás mintaprojekt is egyben, hiszen ez az első ilyen invesztálás Székelyföldön. A miniszter szerint, ha a gazdák sikeresen üzemeltetik a feldolgozót, az növelheti a versenyképességet, tehát nagyobb jövedelmet érhetnek el, ezáltal pedig növekszik a mezőgazdaság vidéki népességmegtartó ereje.


Nagy István az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel - Fotó: Pelsőczy Csaba (AM)

Látogatása során Nagy István az erdélyi mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, valamint erdélyi gazdaszervezetek vezetőivel is egyeztetett.

Az Agrárminisztérium fontos célkitűzése a teljes Kárpát-medencét lefedő agrárkapcsolatok erősítése és kiemelt feladat a magyar gazdálkodók érdekképviselete. A tárca segítette a határon túli magyar agrárszervezetek létrehozását Felvidék, Muravidék, Horvátország, Partium és Erdély területén mind a tömbmagyar területeken, mind a szórványban.

"A mezőgazdaság modernizációjának hatása a vidékre" címmel tartott a NAK kerekasztal-beszélgetést a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Nagy István az eseményen kiemelte, hisz a magyar falvak életképességében.

Véleménye szerint az élelmiszeriparnál biztosabb üzlet nem igazán látható. Meggyőződése, hogy a technológiai fejlődések ellenére a mezőgazdaságban az emberi munka is mindig jelen lesz.

Továbbá azt is hozzátette, hogy az új igényekhez új szaktudással rendelkező szakembergárdára van szükség. Azt is elmondta, hogy a különleges, minőségi, illetve a mennyiségi termelés lehet az ágazat sikerességének kulcsa.

Komoly feladatnak nevezte, hogy a jelenleginél több pénz maradhasson a gazdáknál, annak érdekében, hogy a jövedelmezőségük növekedjen az Európai Unió tagjaihoz képest is.

agrotrend.hu / AM

Fókuszban
Rengeteg agrárszakember élete követendő

Rengeteg agrárszakember élete követendő

Az Év Agrárembere kitüntető díj során ilyen példamutató embereket ...

Bálint gazda: A haza és a termőföld életem két legfontosabb pontja

Bálint gazda: A haza és a termőföld életem két legfontosabb pontja

Bálint György eklektikus élete során vezetett állami gazdaságot, ...

Már csak 3 napig szavazhat kedvenc agráremberére!

Már csak 3 napig szavazhat kedvenc agráremberére!

A január 20-ig tartó online szavazás győztese Az Év Agrárembere ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.