2019.11.20., szerda , Jolán

Hírek

2019. augusztus 06. kedd • 10:35

A múltban történt tömeges méhpusztulás okait vizsgálja a Nébih

Az Agrárminisztérium által elrendelt vizsgálat részeként a szakemberek egy éve gyűjtik az adatokat az érintett méhészetektől és a közelükben lévő növénytermesztőktől.

Minden károsodást szenvedett méhészetnek a röpkörzetén – ez egy három kilométeres sugarú kör – az érintett vagy szóba jöhető mezőgazdasági tábláknak a növényvédelmi adatát bekérték a gazdáktól. Ez 12 ezer gazdának több mint 30 ezer tábláját érinti - írja a hirado.hu.

Az elmúlt években történt méhpusztulás okait vizsgálják - fotó: pixabay.com

Az adatokat az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzi

Ezeket az adatokat most az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzi, mely egy statisztikai elemzés. A végén meglátjuk, hogy elsősorban növényvédő szer kombinációkban találunk-e olyat, ami újra és újra előfordul, és indokot ad arra, hogy itt már a biológiai vizsgálatokat is elvégezzük, hogy valóban szerepe lehetett a méhmérgezéseknél – mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság igazgatója.

A széles körű kivizsgálás mellett sokat számítanak a méhészek bejelentései is, amelyek a kormányhivatalokba, illetve a Nébih zöldszámán érkeznek. Az állományokban észlelt károsodás és a méhmérgezés gyanújának jelzése nem csak saját érdekük, hanem jogszabály adta kötelességük is.

Ott, ahol le van telepedve a méhész, a környező mezőgazdasági táblák növényállományaiból és a méhhullákból is mintát veszünk. Majd méhkórtani növényvédő szer maradékvizsgálatokat végzünk a méhhullákon és a növényi mintákból. Ezek alapján keressük az összefüggéseket.

Azt nézzük, hogy egy adott táblának a növényvédelmi technológiája, amit ott alkalmaztak, mennyire felel meg az előírásoknak, történt-e ott szabálytalanság, és ha igen, okozhatta-e a méheknek a károsodását – közölte Jordán László.

A növényvédő szerek vizsgálata mellett a hatóságok az időjárás hatásairól, az alkalmazott fajtákról, az ahhoz kapcsolódó technológiákról és a méhtartás körülményeiről is gyűjtöttek adatokat. A méhészetek a szakmai felkészültségükkel sokat tehetnek az állományok fennmaradásáért.

A méhészeknek főként a prevencióra kell hangsúlyt fektetniük. Fontos jelen lenni a méhcsaládok életében, folyamatosan kontroll alatt kell őket tartani, és ha bármilyen negatív változást tapasztalunk, ami a szakmai ismereteink szerint nem normális, abban az esetben mindenképpen érdemes jelezni a hatóság felé – Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezető szaktanácsadója.

A szakemberek szerint minden évben tapasztalható méhhullás, de tavaly kirívóan több esetet jelentettek. A Nébih és az OMME szerint idén eddig jóval kevesebb méhpusztulásról érkezett jelzés, mint egy évvel ezelőtt.

Az idei évben 62 méhész jelentette be vagy a Nébih zöldszámán vagy a kormányhivatalnál, hogy a méhállományában károsodás történt, vélhetően mérgezés. Akkor elkezdődtek az egyedi vizsgálatok. Ebből egyelőre két esetben tudtuk azt mondani, hogy lehetséges, hogy van összefüggés – magyarázta Jordán László.

Az állomány csökkenése világméretű jelenség, itthon azonban a méhsűrűség egyedülálló. Hazánkban több mint egymillió-kétszázezer méhcsalád van, ami Magyarország méheltartó képességének a határán mozog.

Míg az Egyesült Államokban harmadára csökkent a méhállomány száma, illetve Nagy-Britanniában is egyharmadával csökken télről tavaszra, addig Magyarországon ez a szám 10 százalék környékén mozog.

A méhlegelőinknek és a méhészeink szaktudásának köszönhetően mi még alacsonyabban tudjuk tartani ezt a számot, ugyanakkor érzékeljük, hogy évről évre nehezebb – tette hozzá Horváth Gábor.

A tervek szerint az Agrárgazdasági Kutatóintézet még idén elkészül a vizsgálatok eredményeivel.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.