2019.09.15., vasárnap , Enikő,Melitta

Hírek

2019. május 03. péntek • 10:15

A német gazdálkodók pesszimisták a jövőt illetően

A gazdálkodók idén visszafogják a beruházásokat. Arra panaszkodnak, hogy hiányzik a politikai tervezés biztonsága. A Német Parasztszövetség (DBV) hangulati barométerében a gazdálkodók jövőbeni várható gazdasági helyzetüket a jelenleginél rosszabbra értékelik- írja a Top Agrar.


A parasztszövetség márciusi gazdasági barométere ismételten lefelé mutat- fotó: Oliver Mohr / pixelio

A Német Parasztszövetségének (DBV) aktuális mezőgazdasági barométerének márciusi eredményei szerint a mezőgazdasági termelők gazdasági helyzete 2018 decembere óta romlott. Míg a jelenlegi gazdasági helyzetet stabilnak értékelik, a jövőbeni várakozások tovább romlottak a DBV szerint. A gazdálkodók beruházási tervei jelentősen csökkentek.

Jelenleg az mezőgazdasági barométer indexe 23,9 pontról 22,3 pontra csökkent az előző felméréshez képest. A jelenlegi index értéke nagyjából megfelel a 2018. márciusi értéknek (22,1), de lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi évek indexértékei. A barométer utolsó csúcsa 2011 márciusában volt 36 ponttal.

Az index értéke összegzi a jelenlegi gazdasági helyzet és a jövőbeli gazdasági fejlődés elvárásainak becslését.

„A gazdálkodók jelenleg félnek a befektetésektől, mert politikailag hiányzik a tervezés biztonsága. Sürgősen nagyobb megbízhatóságra és hosszútávú kiszámíthatóságra van szükségünk a politikai döntéseknél. A jelenlegi bizonytalanság veszélyezteti Németország mezőgazdasági helyzetét”, kommentálta a Német Parasztszövetségének elnöke, Joachim Rukwied a hangulat elemzését.

A gazdálkodók beruházási tervei a következő hat hónapra alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában, csak a gazdálkodók 29 százaléka akar befektetni ebben az időben; egy évvel ezelőtt 35 százalék volt ez az arány.

A következő hat hónapra tervezett 4,1 milliárd euró beruházási volumen, 0,4 milliárd euróval kevesebb az előző évinél. A 2013-as és 2014-es évek viszonylag magas szintjétől, - amelynek tervezett féléves beruházási volumene több mint 6 milliárd euró volt - ez messze elmarad. „A hatékony mezőgazdaságba való befektetés sok munkahelyet is biztosít a kapcsolódó ágazatokban. Az istállókba történő befektetések általában a magasabb szintű állatjóléttel járnak együtt”, kommentálja a DBV a fejleményeket.

A jelenleg tervezett 4,1 milliárd eurós beruházási volumenből az istálló és az istállótechnológiai szektor 2,1 milliárd eurót tesz ki. Ez az előző évhez képest 0,4 milliárd eurós mínuszt jelent. 0,9 milliárd euróval a tervezett gépberuházások 0,1 milliárd euróval alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest. 0,9 milliárd eurót terveznek a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokra (plusz 0,2 milliárd euró).

A vállalatok likviditása alig változott december óta. A 2018-as aszályos nyár következtében a kelet-németországi likviditási helyzet különösen feszült.

A gazdálkodók egynegyede feszült vagy nagyon feszült helyzetről beszél, jelzi a DBV. Az üzemi formák közül különösen az állattartó telepek panaszkodtak nehézkes likviditási helyzetről.

Az 1-től 5-ig terjedő osztályozási skálán az üzemek jelenlegi gazdasági helyzetét - átlagosan 2,97 - jobbnak ítélik, mint a jövőbeli helyzetet, amelynek pontszáma 3,10. 2018 decemberéhez képest az egyes üzemi formák értékelése alig változott. A jövőbeni várakozások tovább javultak az állattartó telepeken. A szántóföldi növénytermesztő és a takarmánytermelő gazdaságokban ellenben a gazdasági jövőre vonatkozó várakozások 2018 szeptemberéhez és decemberéhez képest tovább romlottak.

A gabonafélék, a tej és a szarvasmarha esetében az elmúlt hónapokban a termelői árak gyakran kiábrándító alakulása mellett a nemzeti agrárpolitika enyhíti a mezőgazdaság jelenlegi hangulatát.

A DBV szerint azonban a sertésárak és az állati takarmány, a műtrágyák és az energia beszerzési árainak jelenlegi alakulása pozitív hatással van a gazdaságok hangulatára. A betakarítási várakozások éves összehasonlításban valamivel optimistábbak. A bérleti díjaknak különösen terhelő a hatása. Ezzel szemben a tőkepiaci kamatokat és a lízingfeltételeket továbbra is viszonylag pozitívnak ítélik.

A mezőgazdasági és beruházási barométert negyedévente határozzák meg egy reprezentatív felmérésben a DBV, a Mezőgazdasági Gépek VDMA Szövetsége és a Mezőgazdasági Járadékbank megbízásából. A 2019. évi aktuális márciusi felmérésben a Product + Market piackutató intézet 854 mezőgazdasági termelőt kérdezett meg Németországban.

agrotrend.hu / Top Agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.