2022.12.09., péntek , Natália

Hírek

2021. január 26. kedd • 10:09

A nemzeti parkban új tanösvény létesül

Munkatársaink kijelölték a Böddi-szék új tanösvényének nyomvonalát, amely a Böddi-LIFE programból valósul meg. A tanösvény a szikes tó legjellemzőbb élőhelyeit fogja bemutatni a kirándulók és kikapcsolódást keresők számára.

A Böddi-szék gyepterületeit igen változatos élőhelytípusok alkotják. Élnek itt jellegzetes, sókedvelő növényfajok, mint a pozsgás zsázsa, a sóvirág, a magyar sóballa. A tocsogós, szikes réteken ősszel a sziki őszirózsa lila virágtengere uralja a képet. Kiemelkedő fajgazdagsággal rendelkeznek a Böddi-széket övező löszalapú, lepelhomokkal borított hátak, ahol úgynevezett ősgyep található. Itt tavasszal kosborok jelennek meg tömegesen. Madárvilága is látványos: gémfélék, nyári lúd, gólyatöcs, bíbic fészkel a területen.

fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

 A változatos élőhelyeken az új tanösvény információs táblái révén a látogatók képet kapnak a szikes víz egyedi jellemzőiről, az itteni különleges növény- és állatvilágról és a legeltetéses gazdálkodásról. Két kilátót is tervezünk, ahonnan az élővilág zavarása nélkül lehet majd megtekinteni a szikes tavakon pihenő és táplálkozó madarakat. A mélyebb, vízállásos mocsári élőhelyeken biztonságos pallósoron vezetjük majd keresztül a látogatókat.  A tanösvény 2021. második felében készül el.

További információ a LIFE programról: www.boddi.hu,  https://www.knp.hu/hu/pannon-szikes-vizi-elohelyek-helyreallitasa-a-kiskunsagban

agrotrend.hu / Kiskunsági Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.