2023.06.09., péntek , Félix

Hírek

2020. szeptember 11. péntek • 14:56

A nemzeti parkok sokszínű kínálatát mutatja be a Magyar Nemzeti Parkok Hete

Az ember léte az őt fenntartó természeti rendszerek egészségétől, épségétől, megújulási képességétől függ. Ha élni akar, tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánnia a környezetével - mondta a köztársasági elnök Gödöllőn, ahol megnyitotta a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, valamint a Magyar Nemzeti Parkok Hetét.

Áder János a fesztivál fővédnökeként a Gödöllői Királyi Kastély udvarán beszélt arról, hogy a természet biológiai sokféleségét meg kell óvnunk, mert bár "mi tudunk törvényeket alkotni a táj védelmére, de mi tesszük le a tájvédelmi körzethatárra az illegális hulladékot is". Hozzáfűzte: csak akkor érhetünk célhoz, ha a jó szándékú tenni akarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítást.

"A pannon régió a leggazdagabb a tizenegy európai biogeográfiai régió közül, számos faj él itt, amely sehol máshol. Ez a keverék teszi számunkra oly becsessé és az ökoszisztéma egészére nézve pótolhatatlanná" - hangsúlyozta Áder János. Megjegyezte, hogy a biodiverzitás az emberi tevékenység hatására Magyarországon is sérül, ugyanakkor büszkék lehetünk a hazai védettség nagyságára, az oltalom alatt lévő területek arányára.

Az államfő leszögezte: a nemzeti parkok rendszere arra szolgál, hogy a természetkárosító folyamatokat megelőzni és orvosolni tudjuk, hogy önző tetteink ne válhassanak végzetessé, és képesek legyünk "megfékezni azt a fájdalmas folyamatot, amit a szakemberek már most a hatodik nagy kihalási hullámnak hívnak".

Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a nemzeti parkok éves regisztrált látogatószáma eléri az 1,6 millió főt, és mintegy hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik az országban, ezek fele a nemzeti parkokban.

"Válaszd a hazait! - ez az Agrárminisztérium legújabb kampányszlogenje, amely a hazai élelmiszerek vásárlására buzdít bennünket. Erre a Magyar Nemzeti Parkok Hete gödöllői nyitóhétvégéjén is alkalom lesz, hiszen itt vannak a nemzeti park igazgatóságok területén dolgozó termékvédjegyes termelők" - mondta az államtitkár.

A vasárnapig tartó Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon csaknem 150 filmet nézhetnek meg ingyenesen az érdeklődők, a Magyar Nemzeti Parkok Hete országszerte kínál gazdag programot szeptember 20-ig.

A koronavírus-járvány miatt idén májusról szeptemberre halasztott fesztivál keretében idén is két filmszemlét tartanak: a tágabb nemzetközi seregszemle mellett a Kárpát-medence értékeinek bemutatására fókuszáló mustrát is. A fesztivál célja, hogy a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül hívja fel a társadalom figyelmét a világ, és ezen belül Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára.

A filmfesztiválra idén csaknem 2200 nevezés érkezett a világ 114 országából; a díjátadó gálát szeptember 12-én tartják a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában. A vetítések mellett a látogatók találkozhatnak a Trash Art Magyarország szobraival, zöld szakmai és civil szervezetekkel, valamint fotókiállításokat tekinthetnek meg.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete idén először csatlakozott a fesztiválhoz, amelyen felvonulnak a tíz hazai nemzeti park igazgatóság ökoturisztikai bemutatóhelyei, attrakciói, programkínálata és szolgáltatásai.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.