2020.08.12., szerda , Klára

Hírek

2018. október 31. szerda • 10:57

A nitrátérzékeny helyeken tilos a trágyázás február 15-ig

A nitrátérzékeny és akg-s területeken október végétől február 15-ig tilos a trágyázás.

A hazai nitrátrendelet az 59/2008 (IV.29.) FVM rendeletben szereplő Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat szerint a nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak október 31-től már nem lehet trágyát kijuttatni. A tilalmi időszak február 15-ig tart - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Igaz, az őszi kalászosok, esetében a fejtrágyázás már február 1-től megengedett - írja az OTP Agrár.

Október végétől február közepéig néhány helyen tilos trágyázni - fotó: pixabay.com

Ugyanakkor a nitrátrendelet előírásai a VP AKG-ba bevitt területeken is kötelezően betartandók a terület érzékenységétől függetlenül, így ezzel a támogatással érintett gazdálkodóknak is fontos figyelni a határidőre.  Hibázás esetén az adott táblára jutó támogatás az AKG-ban nem jár, míg a többi kölcsönös megfeleltetéssel érintett támogatás vonatkozásában a cselekmény gyakoriságától, súlyától függően „csak” százalékos csökkentést eredményezhet.

Mivel az idő még kedvez az állattartóknak is, nem árt figyelemmel lenni arra, hogy a rendelet szerint a téli trágyázási tilalmi időszakban a téli legeltetés sem lehetséges.

Kivéve, ha az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya nem haladja meg éves szinten a 120 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiséget, úgy a téli legeltetés megengedett. (A számításhoz szükséges adatok a nitrátrendelet 1. mellékletében találhatók.)

A rendelet alapját adó a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 91/676/EGK szerint a „trágya”: bármely, a növényzet növekedésének fokozása céljából talajra juttatott nitrogén- vagy nitrogénvegyület tartalmú anyag; beleértve a szervestrágyát, a halgazdasági hulladékokat és a települési szennyvíziszapot is.

agrotrend.hu / otpagrar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.