2020.09.30., szerda , Jeromos

Hírek

2019. december 10. kedd • 13:56

A nők is lehetnek sikeresek az agráriumban

A mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetéről rendezett konferenciát a Corteva Agriscience. Hazánkban az agrárium férfias ágazatnak számít, bár a háztáji gazdasággal kapcsolatos munkákból a nők mindig kivették a részüket.

„Soha nem volt könnyű egy nőnek a mezőgazdaságban érvényesülni, mindazonáltal nagyon örülök annak, hogy egyre több hölgy jön ki az árnyékból. Ha belegondolunk, mindig is ott voltak a női szerepek a mezőgazdaságban, csak kicsit láthatatlan módon a család összetartásában, és ezzel együtt a családi gazdasági háttér munkáját is jellemzően a hölgyek végezték”  – mondta a Magyar gazda adásában Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala megyei szervezetének elnöke.

fotó: pixabay.com

Egyre több nő lép az agárpályára

A nők szerepe változóban van: kevesebben dolgoznak segítő családtagként a gazdaságokban, az agrárpályákat inkább hivatásként választják.

„A hagyományos, háztáji gazdaságnak a kisegítő, segítő, családsegítő funkciója, női szerepe csökken. Ez egyfajta lehetőséget is kínál, hiszen így vonzhatja azokat a hölgyeket is, akik már inkább karrier lehetőségeket keresnek a mezőgazdaságban, és kevésbé a családi támogató szerepet” – emelte ki Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

A mezőgazdaságban dolgozó nők száma ezzel együtt még mindig viszonylag csekély: a nemzetgazdaságban az arányuk 45, ugyanakkor a mezőgazdaságban csak 25 százalék.

 „Ennek ellenére az látszik, hogy ha például a végzettséget tekintjük, akkor több a felsőfokú végzettségű hölgy, mint férfi kollégánk. Ugyanakkor azonban itt is van teendőnk, hiszen a nemzetgazdaság egészéhez képest ez a 12-14 százalék még mindig nagyon kevés. Különösen, hogy ha azt vesszük, hogy a mezőgazdaság is egy digitalizációs tudás forradalom előtt áll, vagy éppen az zajlik benne, és a jövő mezőgazdasági vállalkozóinak igenis magasan képzettnek kell lennie ahhoz, hogy azt a gépparkot, ami a rendelkezésükre áll, versenyképesen és hatékonyan tudják működtetni” – fűzte hozzá Juhász Anikó.

Jelentős sikereket érhetnek el

Jelenleg a nők inkább az agrárium háttér és kiszolgáló ágazataiban vállalnak munkát, nem a termelésben. A gazdaságvezetők között az arányuk az elmúlt években nem változott. Azok azonban, akik hajlandóak megküzdeni azért, hogy vezetőként elfogadtassák magukat, jelentős sikereket érhetnek el.

„Ha tényleg kitartóak vagyunk, és elővesszük néha a kommunikációs készségünket, valamint az empátiánkat, akkor mindenképpen tudunk sikeresek lenni. Ezt saját bőrünkön is megtapasztaltuk akkor, amikor a két nővéremmel együtt próbáltunk, ha nem is vezető, de mondjuk középvezető szintet megütni” – mondta  Benedek Borbála, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) alelnöke.

A gépesítés és az automatizáció eredményeként a mezőgazdasági munkák már kevesebb fizikai erőt igényelnek, így egyre több feladatkört képesek a nők is ellátni. Emellett a nemzetközi felmérések azt bizonyítják, hogy a nők által vezetett farmok átlagosan több bevételt termelnek. A hölgyek tehát nagyon eredményes szereplői lehetnek az ágazatnak – hangzott el az adásban.

„A szakmai elhivatottságon és a szaktudáson túl szükség van arra, hogy határozottan fellépjünk és érvényesítsük az elképzeléseinket. Egy nő mindig másképp gondolkodik az élet minden területén, így van ez a mezőgazdaságban is. Ez még mindig a férfiak világa, viszont bármerre járok az országban, azt látom, hogy a férfiak nyitottak a változásra” – mondta Süle Katalin.

A konferencia jó alkalom volt arra is, hogy az agráriumban dolgozó nők megosszák egymással tapasztalataikat, megmutassák, milyen sikereket érnek el vezető pozíciókban.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.