2021.01.24., vasárnap , Timót

Hírek

2020. november 20. péntek • 08:55

A nyérceken mutálódott vírus már hét országban felbukkant

Egyelőre ismeretlen annak a koronavírus-mutációnak a hatása, amely a nyérceken kívül már emberekre is átterjedt. A mutáció Dániában bukkant fel először nyérceken, és már hét országban jelen van: Hollandiában, Dél-Afrikában, Svájcban, a Feröer-szigeteken, Oroszországban és az USA-ban.

Több mint nyolcmillió állattal végeztek a skandináv országban a 15–17 milliósra becsült állományból, ami a dán lakosság több mint háromszorosa, írja az Infostart. Morgens Jensen, a dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter azután mondott le szerdán, hogy törvényes rendelkezést nélkülöző utasítást adott ki arra, hogy az ország összes nyércét öljék le.

Fotó: wikimedia

Dánia közegészségügyi intézete, a Satens Serum Institute szerint a vírusnak a nyérceken megjelent mutációja gyengítheti a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát.  A University of College London genetikai intézetének igazgatója, Francois Balloux egyetért a dánok nyércirtásával: Még ha nem is ijesztő egy mutáció képessége, akkor is jó ok van arra, hogy megszabaduljunk a nyércállománytól. Egyszerűen nincs rá szükség.

A dán példát mások is követték, bár nem olyan drasztikus mértékben: Hollandiában, Spanyolországban és Görögországban is végeznek a fertőzött nyércekkel. Lengyelországban pedig kötelező tesztprogram keretében szűrik ki a koronavírust hordozó állatokat. 

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.