2020.05.27., szerda , Hella

Hírek

2020. január 27. hétfő • 13:41

A pálinkafőzés adómentesítését a szlovének is sürgetik

Ismét fellendült az otthoni pálinkafőzés, Tállai András szerint pedig az unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az adómentes házi párlatkészítés. Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádiónak azt mondta: ehhez a jövedéki adóról szóló uniós irányelvet kellene megváltoztatni, ám ez feltehetően nem kapná meg a szükséges egyhangú támogatást.

Tavaly jelentősen, 30 százalékkal nőtt a háznál előállított pálinka mennyisége Magyarországon, elérve a 151 ezer litert. 2016 óta csak az készíthet otthon házi párlatot, aki az ehhez szükséges készüléket bejelenti az önkormányzatnál és literenként 700 forintért előzőleg párlatadójegyet vásárol - írja az infostart.hu.

fotó: pixabay.com

2010 után a kormány ugyan adómentessé tette a házi pálinkafőzést, az Európai Unió azonban emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen - emlékeztetett Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

"A magyar szabályozás tulajdonképpen teljes adómentességet biztosított 50 liter házi főzésű pálinkára, miközben az uniós szabályok értelmében 50 százalékot lehetett volna adni 50 liter után" - idézte fel a főszerkesztő a vita kiindulópontját az InfoRádióban.

Miután az akkori magyar jogszabály ezt nem tartotta be, az ügy az Európai Bíróságig jutott, és végül a bíróság úgy rendelkezett, hogy meg kell változtatni a magyar szabályozást.

Az unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet, hogy bizonyos mennyiségű házi pálinkát adómentesen lehessen előállítani - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a napokban a Magyar Nemzetnek.

Hozzátette, az ilyen kezdeményezéseket a magyar kormány mindig támogatja, szerinte ugyanis a hagyományainkhoz ragaszkodni kell.

Gyévai Zoltán elmondta, hogy a szlovénok valóban felvetették az adómentes párlatfőzést, ám ehhez a jövedéki adóról szóló uniós irányelvet kellene megváltoztatni.

"Mindig bizonyos minimáladókat határoznak meg, egy minimális szintet, amit mindenkinek be kell tartani. Ahhoz, hogy ez európai uniós rangra emelkedjen, ahhoz az Európai Bizottságnak kell tennie egy javaslatot. Az ilyen javaslatok készítésekor azonban a bizottság nem veheti figyelembe csak egyes országok érdekeit. 

Adókérdésekben a tagállamok mindig egyhangúlag döntenek - tette hozzá a főszerkesztő.

Szerinte más országok is támogathatják a kezdeményezést Szlovénia és Magyarország mellett, ám kétséges, hogy mind a 27 tagállam melléállna.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.