2022.05.25., szerda , Orbán

Hírek

2017. október 22. vasárnap • 09:28

A pásztorkodás hagyományát dicsérte a földművelésügyi miniszter

A hortobágyi pásztoroknak és a rideg állattartásnak köszönhető, hogy Magyarországon maradt fenn a legtöbb őshonos állatfajta.

A pásztorok őszi jószágbehajtása a becsületes elszámolás példája évszázadok óta. A hortobágyi pásztoroknak, a rideg állattartásnak köszönhető, hogy Magyarországon maradt fenn a legtöbb őshonos állatfajta (köztük a nóniusz, a szürkemarha és a racka juh) egész Európában - tájékoztat a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Legyünk büszkék egyedülálló növény- és állatvilágunkra

– mondta a földművelésügyi miniszter a hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál megtartott Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen.

Fazekas Sándor a pásztorok és a látványos behajtásra érkezett érdeklődők előtt úgy fogalmazott: a hidegebb idő közeledtével, a hagyományt követve, a Hortobágyon a pásztorok a rájuk bízott jószágokat behajtják a pusztai legelőkről téli szálláshelyükre. Ilyenkor a többezres állatállomány színe-java  felsorakozik, a pásztorok pedig számot adnak a behajtott állatállományról.

A hortobágyi pásztorok évszázadok óta őrzik ezt az egyedülálló örökséget, nekik is köszönhető, hogy fennmaradt és tovább gyarapodik kultúránk – mondta  a miniszter.

Tóth Sándor, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője számot adva a többezres állatállományról, sorolta: 1100 szürkemarha tehenet, ugyanennyi szaporulatot, 2200 növendéküszőt és tinót, illetve 96 tenyészbikát tartanak. Rajtuk kívül 128 bivalytehénről, azok szaporulatáról, 280 vegyes korcsoportú bivalygulyáról, és a híres ménesről gondoskodnak. Rackajuh állományuk 1400 anyajuhból, 100 növendékből és 40 tenyészkosból áll.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.