2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2018. június 04. hétfő • 11:30

A piaci szamóca az igazi

Az árusok gyümölcse egészségesebb, a bolti gyümölcsben ugyanis többször annyi vegyszer is lehet, mint a piaciban.

Huszonkét, hazai szupermarketben árult szamóca növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) – számol be a magyaridok.hu. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti gyümölcsben többször annyi vegyszer is lehet, mint a piaciban.

Érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni - Kép: Pixabay

A fogyasztóvédők a laboratóriumi vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földi eperben. A felmérésben a mintákat két különböző időszakban szerezték be, mert arra is kíváncsiak voltak, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között.

A vizsgálat első körében, április közepén nyolc szupermarketben vásároltak gyümölcsöt, amelyek mindegyike import primőr áru volt. A második, május közepi mintavételbe bekerült nyolc szupermarketben és hat piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a pia­con vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtak támaszkodni – jelezte a TVE.

A vizsgált 22 szamóca közül 19-ben a laborvizsgálat növényvédőszer-maradványokat mutatott ki, ám mindegyik jócskán az EU-s határérték alatt volt.

A szakértők szerint azonban ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az úgynevezett koktélhatás miatt a kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat. A felmérés során két, piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földi eperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr terméké­ben egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális ponttal zárták az értékelést.

agrotrend.hu / magyaridok.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.