2020.10.21., szerda , Orsolya

Hírek

2020. január 24. péntek • 16:35

A precíziós gazdálkodásé a jövő

Immáron sokadik éve képviselti magát a KITE Zrt. Magyarország mezőgazdasági megakiállításán, a budapesti vásárvárosban, hagyományosan január végén megrendezésre kerülő AgrárgépShow-n. A cél minden évben a legújabb trendek és termékek bemutatása. Idén azonban új dimenziót nyitottak a gazdálkodók előtt.

A KITE Zrt. missziója az évek során mit sem változott: a mezőgazdasági termelést komplex megoldásokkal segíteni a hatékony, fenntartható és gazdaságos működés érdekében. Ezt a célt szolgálta a precíziós gazdálkodás bevezetése a 2010-es évek elején, mely komplexitása révén, illetve a modern, műhold által vezérelt eszközök használatával ezen elveket elégítette ki.

Az idei évben ebben lépnek tovább. A 2020-as AgrárgépShow közönsége számára egy olyan rendszer bemutatásával készültek, mely keretbe foglalja a modern mezőgazdasági üzemek működtetéséhez szükséges feltételrendszereket, a mezőgazdaság innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai fejlesztéseit integrálja és adaptálja a helyi termelési viszonyokra.

PGR

Új időket élünk a mezőgazdaságban. A digitális forradalom már jelen van a mindennapjainkban. Olyan változások tanúi lehetünk nap mint nap, amelyek a 70-80-as évek agrotechnológiai fejlesztéseinek horderejét idézik fel. A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyével és jövőbe mutató szerepével. Arról azonban sokkal kevesebbet lehet hallani, hogyan építhetők be ezek a megoldások napjaink agrotechnológiájába.

Milyen szinten és mennyire kompatibilisek az egyes rendszerek egymással, milyen további fejlesztési lehetőséget adnak a felhasználóknak és mi az az informatikai háttér, amellyel rendszerezni lehet a felhalmozódó adatokat és maximalizálni a következő technológiai lépésekhez kapcsolódó döntések pontosságát. A versenyképes, egyben hatékony gazdálkodás alapja a jelenkor technológiai vívmányainak követése.

A precíziós gazdálkodás a magyar vidék munkaerő-megtartó képességéhez, fejlődéséhez és az ottani életminőség javításához is hozzájárul, hiszen ma már a legmodernebb technika érhető el vidéken, nem kell városba költözni ahhoz, hogy a jövő eszközeivel végezhessék a gazdálkodók a mindennapi munkájukat.

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer megalkotásával egy olyan informatikai szolgáltatásrendszert hozott létre a KITE Zrt., amely az innovatív műszaki, agrotechnológiai és informatikai megoldásaik közös platformon megjelenő integrációjaként az agrármenedzsment új generációját jelenti.

A Big Data korában a mezőgazdaság műszaki és egyéb eszközei ontják magukból a munkaműveletek alatt megképződött adatokat, melynek döntéselőkészítő feldolgozásához és azokból a gazdálkodás segítségére levő információk megképzéséhez szükség van egy feldolgozási folyamatra.

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer jelentőségét abban a több éve futó fejlesztési folyamatban kell keresni, mely az automatizált folyamatok révén lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak a munkafolyamatok alatt megképződött adatok feldolgozására, melyre a gazdasági körülmények között nem biztos, hogy lehetőségük van.

A rendszer alapvetően három lábon nyugszik. A precíziós gazdálkodás innovatív technológiáin, a PrecZone megoldásain, valamint a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítja, hogy a gazdálkodó átgondoltan, lépésről lépésre, a KITE Zrt.-vel közösen növelje a gazdasága fenntartható hatékonyságát.

Precíziós technológiák

Olyan műszaki, informatikai, információs- és termesztéstechnológiai alkalmazások kombinációja, melyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, a gépüzemeltetést és az üzemszervezést. Egzaktan mért és észlelt információk felhasználásával történő agrotechnikai beavatkozások összessége, mely sok esetben automatikus módon történik úgy, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat is támogatja.

PrecZone

Digitális platform mely megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá történő átalakítására. A precíziós gazdálkodás során részben külső adatforrásból származó, részben a mezőgazdasági termelés valamennyi művelete során történő mérésekből nagy mennyiségű adat keletkezik. Ennek a felhalmozódó adatmennyiségnek az összegyűjtése, rendszerezése, kielemzése és ez alapján történő döntéshozatal a különböző munkafolyamatokban a precíziós gazdálkodás megvalósulásának legmagasabb szintjét jelenti.

A PrecZone digitális terében 16 alkalmazás fejlesztése indult el 2017-ben, melyből 2020 januárjában 14-nek a tesztelése kezdődik meg. 600 partnerük bevonásával egy olyan folyamat első lépéseit teszik meg, mely május végére a 14 digitális megoldás éles indítását, a mezőgazdasági szolgáltatási piacra történő bevezetését eredményezi. Folyamatosan fejlesztik azonban tovább azokat a folyamatokat, amik egyszerűsítik a mezőgazdasági technológiákat. A további applikációk elkészülte 2020 második felére várható.

A PrecZone 2020-ban bevezetendő alkalmazásai

 1. PrecMET:

A meteorológia modul a KITE és az OVF meteorológiai állomásainak adatain alapszik. Az aktuális és múltbéli adatokat közli le térkép- és adatformában.

 1. Kalkulátorok:

Az alkalmazás célja, hogy megkönnyítse a partnerek számára a termelés optimalizálását. A gépek esetében a megfelelő erő- és munkagép-beállítást, a KITEJet használatánál a folyékony tápanyag-kijuttatást, valamint a megfelelő dózisú mikrogranulátum-adagolását biztosítja.

 1. MyJohnDeere:

A MyJohnDeere egy olyan, a John Deere által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi az egyes adatok elemzését a legújabb John Deere berendezéshez hozzáadott érzékelőkönkeresztül. Segíti a gazdálkodót flottája kezelésében, csökkentve az állásidőket, növelve a hatékonyságot.

 1. Aszálymonitoring:

Az OVF Operatív Vízhiány- Értékelő és Előrejelző Monitoring Rendszerébe juttatja át a gazdálkodót, mely megmutatja az országosan kialakított vízhiánykezelő körzeteket, a készültségi fokozatokat, valamint a napi időléptékű aszályindexet (HungarianDrought Index, HDI).

 1. PrecSoil:

Megjeleníti a talajmintavételi zónákat, könnyíti a navigálást, rögzíti a lefúrásokat, vonalkóddal címkézi a mintákat, hogy minél gördülékenyebben és gyorsabban menjen a munka. Biztosítja a termelő számára, hogy követni tudja melyik táblája mikor volt mintázva, illetve figyelmeztet amikor egy minta lejár.

 1. Tudásbázis:

Ebbe az alkalmazásba gyűjtöttük össze a KITE több mint 45 éves szakmai tudását: kísérleti eredményeket, szakmai anyagokat, előrejelzéseket, tutoriálokat tartalmaz, egyszóval minden információt, amire a termelőnek és a PGR szaktanácsadójának egyaránt szüksége van.

 1. KiTáp:

A KITE tápanyag-gazdálkodási szoftvere, melynek segítségével a talajvizsgálati eredmények, illetve más bemenő adatok felhasználásával a megcélzott termésszinthez szükséges tápanyagmennyiség számolható ki. Az egyszerű tápanyagtervtől a precíziós kijuttatási előírásig minden elkészíthető vele.

 1. PrecSat

Az alkalmazás a NASA Landsat8 műholdképeiből számított vegetációs indexeket jeleníti meg térképes formában. Itt a táblái adottságait lehet figyelemmel kísérni (pl. vegetáció fejlettségi állapota, talajadottságok, vízellátottság).

 1. PrecSat Pro

Ebben az alkalmazásban a termelő megtekintheti a Coppernicus Sentinel-2 műholdjai által készített felvételeket a bolygónk teljes földfelszínén 10x10 méteres felbontásban. A megjelenítő különböző vizualizációs módokat tesz lehetővé a felhasználó számára.

 1. Gépüzemeltetés

Az alkalmazás segítségével az erőgépekből származó különböző üzemelési paramétereket követheti nyomon, napi, havi, illetve szezonális jelentések formájában. A különböző riportok segítenek a gazdaság gépüzemeltetésének áttekinthetőbbé tételében és optimalizálásában.

 1. Növényvédelem

Az alkalmazás segítséget nyújt a termelőnek és szaktanácsadójának a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az általa nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, valamint a meteorológia állomások által mért adatoknak az összefüggésein alapul.

 1. JCB LiveLink

A JCB LiveLink egy olyan JCB által fejlesztett webes alkalmazás, amely lehetővé teszi a logisztikai gépek flottájának távoli felügyeletét és hatékonyabb kezelését. A rendszer adatokat gyűjt a gépekről és (mobilkommunikációs technológia használatával) elküldi azokat egy biztonságos adatközpontnak.

 1. Videokontroll

Itt nyújtunk lehetőséget az RS Bt. innovációjának elérésére, melynek célja a gravitációs rendszerű, keresztáramú aknás szárítók esetében a távfelügyelet, az üzembiztonság fokozása, az energetikai hatékonyság és a raktározás biztonságának növelése érdekében.

 1. RTKAssistant

A KITE RTK rendszerének fenntartását, illetve az Ön tájékoztatását szolgálja a használatot és a beállításokat segítve. Az állomások állapotára vonatkozó különféle információk olvashatók ki, kezdve a földrajzi koordinátáktól, az észlelt műholdak számán át, a használt jel frekvenciájáig.

Partner Profit Program

A program egy - több éves szakmai tapasztalatok alapján lefektetett, a gyakorlatban bizonyított agronómiai, műszaki és informatikai - tanácsadási rendszer, melynek célja a termelők részére a termelésben lévő többletjövedelem realizálása. A KITE Zrt. gyökereihez visszanyúlva, szaktanácsadással segít a gazdálkodóknak eligazodni a 21. század kihívásai közepette. Eljuttatja hozzájuk a legújabb nemzetközi innovációkat, melyeknek a mindennapi gyakorlatba való beépítésével és rendszerszintű alkalmazásával segíti elő a partnerek jövedelmezőségének és fenntartható gazdálkodásának javítását.

agrotrend.hu / KITE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.