2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2020. november 10. kedd • 10:08

A reményeket felülmúló hatékonyságú az amerikai koronavírus-vakcina!

Már 50 százalékos hatékonyságú vakcinának is engedélyt adott volna az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal, a Pfizer és a BioNTech azonban 90 százalék fölötti hatékonyságról számol be friss sajtóközleményében.

Nukleinsav-alapú, két oltással védettséget kialakító oltásának engedélyeztetésére készül még ebben a hónapban a Pfizer gyógyszercég, amely a BioNTech-hel közösen dolgozott a BNT162b2 fejlesztésén - számolt be róla az Infostart. Az első oltástól számított négy héten belül immunitást ad a vakcina, melynek fejlesztési folyamatába 43 538 önkéntes résztvevőt vontak be a cégek közleménye szerint.

Az eredményt 94 megbetegedés bekövetkezte után hozta nyilvánosságra a két cég. A résztvevőkről elmondták: 42 százalékuk sokszínű háttérből érkezik, de nem figyeltek meg komoly biztonsági aggályokra okot adó folyamatot egyiküknél sem a beadott szerrel kapcsolatban. A biztonságra vonatkozó adatokat ugyanakkor még tovább gyűjtik. A teszteket folytatják 164 megbetegedés eléréséig.

Fotó: pixabay.com

"A mai nap fantasztikus a tudomány és az emberiség számára. Covid-19 vakcinánk harmadik fázisú klinikia tesztjeinek első eredményei bizonyítják, hogy az oltás képes megelőzi a koronavírust" –- idézi a közlemény Albert Bourlát, a Pfizer elnök-vezérigazgatóját. Bourla kiemelte: a rekordokat döntögető fertőzésszámok, a kórházi kapacitások elérésének közelében álló országok és az újranyitással küszködő gazdaságok számára nagy hír, hogy egy lépéssel közelebb jutottunk egy globális krízis végéhez.

A közleményből kiderült, hogy az FDA-val való egyeztetések miatt nem hozták nyilvánosságra adataikat az első 32 eset elérése után: korábban ebből azt a következtetéseket lehetett levonni, hogy nagyon sokára érkezhetnek majd eredmények a cégtől, ha még 32 esetet sem sikerül elérniük. A valóságban megvárták azt, hogy még 64 megfertőződés bekövetkezzen, így összesen 94 eset után hozzák nyilvánosságra adataikat. Ezek alapján a beoltottak és a vakcinát kapottak közötti eseteloszlás 90 százalék fölötti hatékonyságot vélelmez hét nappal a második adag vakcina beadása után. A kísérlet előrehaladtával még változhat a hatékonysági ráta.

"Az oltás első időközi eredményei azt igazolják, hogy sikeresen meg tudja előzni a koronavírus-fertőzést. Ez az innováció, a tudomány és a globális együttműködés győzelme"

– mondta el Ugur Sahin professzor, a BioNTech alapító-vezérigazgatója. Elmondása szerint tíz hónapja épp ennek reményében kezdték meg a munkát, a mostani mérföldkő jelentőségét pedig kiemeltnek tartja ezekben a korlátozásokkal teli napokban. Végső analízist akkor adnak majd, ha 164 megbetegedést érnek el a résztvevők.

A BNT162b2 harmadik fázisú klinikai tesztjeit július 27-én kezdték meg. A 43 538 önkéntesből már a második adagot is megkapta 38 955 fő. Az eredmények közt külön értékelik ki majd azok adatait, akik korábban ki voltak téve a megfertőződésnek.

A Pfizer és a BioNTech idén 50 millió adagot tervez gyártani a vakcinából, ezt jövőre 1,3 milliárd követi majd. Már készítik a biztonsági és gyártási ajánlásaikat a vakcina tömegtermeléséhez, miközben tovább figyelik a tesztekben részt vevőket, akik sorsát hosszú távon is nyomon követik majd.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.