2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2022. augusztus 07. vasárnap • 12:11

A rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat követel a mezőgazdaságban is - heti hírösszefoglaló

Az aszály rendkívüli feladatokat ad az országnak. A második negyedévben 44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest. A tanúsított mezőgazdasági tűzeseteket vis maiorként ismeri el az Államkincstár. Az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja. Indul az új Közös Agrárpolitika keretei között az Agro-ökológiai Program. Rendkívüli engedmények a fakitermelésekre. Búzaösszeöntés ünnepe.

Száz éves a magyar természetőrzés – Magyarországon a Természetvédelmi Őrszolgálat a nemzeti park igazgatóságok szervezetében működik, tevékenységük pedig kiterjed hazánk egész területére. A munkatársak kiemelt feladata a védett természeti területek és természeti értékek őrzése, megóvása, károsításának megelőzése, valamint 2005 óta a régészeti lelőhelyek és leletek védelme.

A kormány stratégiai szövetségesként tekint a horgászokra – A kormány stratégiai szövetségesként tekint a horgászok 800 ezer főt számláló közösségére - olvasható a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke és a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos közös közleményében.

3032_3377_20220801-Mohosz-Szucs-Nyitrai-FB.jpg (640×440)

Biológiai tápanyagfeltárás lehetőségei a nyári talajmunkák során – A mezőgazdaság az egyik legfontosabb munkacsúcsához, a kalászosok betakarításához érkezett. Persze a munka ez után sem áll meg, sőt. A munka ezután kezdődik, hiszen a következő kultúra sikeressége a víz megőrző talajműveléssel és tápanyagfeltöltéssel kell, hogy kezdődjön.

A költési szezon vége miatt lehet kevesebb madarat látni – A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) a nyár utolsó hónapjában rendszeresen érkeznek aggódó bejelentések arról, hogy az emberek feltűnően kevesebb madarat látnak az addig megszokotthoz képest. Ennek hátterében azonban nem természetvédelmi probléma, hanem a költési időszak befejeződése áll.

Beszakadt a műtrágya értékesítés a második negyedévben – A második negyedévben 44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, miközben az értékesítési árak 2,2-3,8-szeresére emelkedtek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett negyedéves jelentésben. A növényvédő szereknél hasonló mértékű áremelkedést mértek a második negyedévben, miközben az értékesítés ötödével esett vissza.

copy_MO-sivatag.jpg (800×453)

Lehangoló videó arról, mivé válhat Magyarország a kegyetlen aszály miatt – A sivatag, ahol élni fogunk címmel készített kisfilmet egy magyar videós, Pápai Gergely. A 20 perces alkotás az aszály sújtotta Kunságot hozza közelebb a nézőhöz, és szívfájdító pillanatokon keresztül mutatja be, milyen károkat okoz Magyarországnak a rendkívül kemény nyári kánikula és a csapadékmentes időjárás.

Elérhető az AQUAEXCEL 3.0 project – A projekt célja az európai akvakultúra-ágazat fenntartható növekedésének támogatása.

Rekordalacsony a Velencei-tó vízszintje – Közel 73 éves mélypontot ért el a Velencei-tó vízszintje, amely július 28-án elérte a valaha mért legkisebb vízállást. Ezzel együtt beindult a tavon a halpusztulás is.

3032_5472_20220802-FeldmanZsolt-AM-PEL.jpg (640×440)

A rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat követel a mezőgazdaságban is – Az öntözésfejlesztési beruházások megvalósításán túl, a várhatóan jövőben is visszatérő aszály okozta károk megelőzése és csökkentése érdekében a termelésbiztonságot erősítő, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló gyakorlati technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk a gazdálkodóknak – mondta Feldman Zsolt államtitkár Jászberényben.

Online meghatalmazáskezeléssel bővült a Nébih elektronikus ügyintéző rendszere – 2022. júniustól a Nébih ügyfelei elektronikusan adhatnak meghatalmazást több mint 340-féle agrárágazati és élelmiszerlánc-felügyeleti ügy intézésére. A teljesen papírmenetes folyamat népszerűségét jól mutatja, hogy a bevezetés óta eltelt egy hónapban az elektronikusan rögzített meghatalmazások száma meghaladta az ezret.

Stabil alapokon áll a magyar kormány és a FAO együttműködése – Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Agrárminisztériumban fogadta Vladimir Rakhmanint, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettesét, Európai és Közép-ázsiai Regionális Képviselőjét.

2701_2165_2828842foldgettyimages1160907886612x612.jpg (800×533)

Bebizonyosodott: a magyar fajták jobban tűrik a hőstresszt – A keleti országrészben száz százalékos aszálykárok vannak és ebben a helyzetben azok reménykedhetnek valamiben, akik biztosították a terményeiket. Nekik ez a túlélés egyetlen záloga.

Új kezdeményezés az orosz műtrágya kiváltására – Ezzel a gázfüggőség is csökkenthető, és az élelmiszer-önellátás is közelebb kerülhet.

4 millió kiló élelmiszersegély az Élelmiszerbanktól – 4 millió kilogramm élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulók között 2022 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Idén eddig 211 ezer nélkülöző honfitársunk részesült azokból a többségében lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékekből, amiket a szervezet áruházakból és élelmiszergyártóktól gyűjtött össze. Az Egyesület az év második felében is tovább bővíti étel- és életmentő hálózatát, amihez önkéntesek jelentkezését is várják.

A globális búzafogyasztás az elmúlt évtizedek legnagyobb mértékű csökkenése felé tart  – A világ búzafogyasztásának visszaesése minden bizonnyal jócskán meghaladja majd az Egyesült Államok által jósolt mértéket, a rekordárakat és a hiányt számos országban alternatív élelmiszerek fogyasztásával próbálják orvosolni.

2701_6984_last_import_-_085.jpg (640×440)

Vegyes évük lesz idén a hazai méhészeknek – Reményteli szezonnak ígérkezett az idei a hazai méhészeteknek, a késő tavaszi, kora nyári időszakban valóban kiemelkedő eredmények születtek. A repce és az ezüsthárs is jól mézelt, akácmézből pedig az elmúlt tíz év legjobb termését pergethették ki a méhészek. A nyár második felében azonban komoly gondokat okozott az aszály.

Tűzkár bejelentése – A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások esetében – amennyiben jogszabály nem zárja ki – a Kincstár vis maiorként ismer el olyan igazoltan bekövetkezett rendkívüli körülményt, cselekményt vagy eseményt, amely előre nem látható, és amelynek következményeit az adott helyzetben általában elvárható gondosság tanúsítása esetén sem, vagy csak aránytalan mértékű beavatkozással lehetett volna elhárítani így például a tűzeset.

A kormány célja az öntözéses gazdálkodás további fejlesztése – Az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában, melyben a vízgazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet. Kiemelte, a kormány célja, hogy növelje az agrárium aszállyal szembeni ellenálló képességét.

2701_9178_ontozes_ingyenes_lesz_a_viz_a_gazdaknak_az_ontozeshez_00.jpg (800×450)

Elkerülhető a vetőmaghiány – A rendkívüli aszályhelyzet következtében kialakult alacsonyabb termésátlagok és gyengébb minőség miatt a kalászos vetőmagok minősítésénél enyhítéseket vezetett be az agrártárca a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács javaslatára, ezzel véleményük szerint elkerülhető lesz a vetőmaghiány – közölte a szakmai szervezet csütörtökön.

Indul az új Közös Agrárpolitika keretei között az Agro-ökológiai Program – A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk, ennek fontos eszköze a környezet- és klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, amelyek fejlesztik a táj mozaikosságát és a biodiverzitás sokszínűségét, javítják a talajok állapotát és vízháztartását vagy éppen a fenntarthatóbb növényvédőszer-használatot.

Rendkívüli engedmények a fakitermelésekre – A Kormány az ország energiaellátásának biztosítása terén kiemelt jelentőséget tulajdonít az erdei biomassza energetikai hasznosításának. Ennek a kormányzati törekvésnek a jegyében, illetve a megnövekedett lakossági tűzifaigény kielégítése érdekében a Kormány egyrészt tervezi a tűzifa kiviteli tilalom elrendelését, másrészt egyszerűsíteni kívánja a fakitermelés feltételeit.

3032_505_logs-3639211_640-pixabay.jpg (640×440)

Ne etessék, itassák a gólyákat – kérik a szakemberek – Álhíreket szeretne eloszlatni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME): több a fehér gólya a szokásosnál az országban, és kérik, ne etessük, ne itassuk őket a fészkük alatt!

AGRO7 – a hét agrárhírei (2022.08.06.) – A 6. Magyarország Legszebb Birtoka díj keretében, a birtokbejárások utolsó hetében 4 birtokot látogatott meg a zsűri: a Totya Farmot a Fiatal gazda birtoka, a Szakmári Gabona Kft.-t a Precíziós gazdálkodás, a Kányai Mezőgazdasági Zrt.-t a Szántóföldi növénytermesztés és az Etyeki Kúria Borgazdaságot a Szőlészet és borászat kategória győztesét.

A legnehezebb időszakban sem marad el a gazdák adománya – Óriási aszály tombol az országban, sok helyen szinte alig lesz termés, de a magyar gazdák a nehézségek ellenére is segítik a rászorulókat. Jó példája ennek, hogy idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak. A Program részeként a Kárpát-medence magyar gazdái által felajánlott búza ünnepélyes összeöntésére idén augusztus 5-án, Hajdúnánáson került sor.

Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs: takarmányszállítási támogatás – Takarmányszállítási támogatás tervezett részletei, amelyről az aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozása érdekében az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntött. – olvashatjuk Feldman Zsolt az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára közösségi oldalán.

3032_488_harvest-5402134_1280-pixabay.jpg (640×440)

A kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra – A kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra, erős Magyarország elképzelhetetlen erős magyar mezőgazdaság nélkül – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Ópusztaszeren.

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre – A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.

2022. évi 17. kertbarát felhívás – A gombák, baktériumok túlnyomó többsége nem szereti az aszály, de az almán, a mogyorón, a tökféléken és a dísznövényeken is feltűnnek a lisztharmata telepei. A kártevők (rovarok, atkák) miatt sem pihenhetünk. A gyümölcsösökre figyeljünk!

Szigorít a tankolási szabályokon a Mol és a Lukoil – A MOL-nál csak naponta egyszer, a Lukoil kútjainál maximum húsz liter üzemanyagot lehet tölteni a tankba.

3032_1042_magyarok-kenyere20220805fb-2.jpg (640×440)

Búzaösszeöntés ünnepe, 2022. augusztus 5. (videó) – Idén is több ezer Kárpát-medencei magyar gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részeként. Az összefoglaló videó Hajdúnánáson, az augusztus 5-i búzaösszeöntés ünnepen készült.

Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése – Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait – közölte Nagy István agrárminiszter. A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem – tette hozzá a tárcavezető.

Kezdőkép: A csapadékhiány miatt alacsony a Duna vízállása, a Margitsziget déli csücske kiemelkedik a folyó vizéből a Margit híd alatt, Budapesten 2022. augusztus 6-án. Az ott lévő padon fiatalok ülnek. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.