2020.04.10., péntek , Zsolt

Hírek

2018. szeptember 08. szombat • 09:00

A sertéspestis miatt most már a rókákat is írtják

Az afrikai sertéspestis nagyban veszélyezteti több Romániában fellelhető állatpopuláció fennmaradását és komoly károkat okozhat az ökoszisztémának is.

A WWF Románia felhívja a figyelmet arra, hogy a Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium nemrégiben jóváhagyott, az afrikai sertéspestis elleni intézkedései, nagyban veszélyeztetik több Romániában fellelhető állatpopuláció fennmaradását és komoly károkat okozhatnak az ökoszisztémának - írja a transindex.ro.

A rókák komoly veszélyben vannak - fotó: pixabay.com

A minisztérium által kibocsájtott rendelet a vaddisznók vadászati kvótáinak kiegészítése mellett elrendeli több Romániában védett faj, többek között a rókák, sakálok kilövését is, mivel a minisztérium állítása szerint ezek az állatok is elősegíthetik a vírus terjedését. A WWF pontos adatokat is közölt, amelyből kiderül, hogy a minisztérium elrendelte a 2018-2019-es évre vonatkozóan 10.361 sakál levadászását (ez a Romániában fellelhető sakálpopuláció 72%), továbbá 49.966 róka levadászását is, amely a romániai rókapopuláció 67 százalékát teszi ki.

A WWF álláspontja szerint a populáció ilyen mértékű kiirtása drasztikus hatással lehet az ökoszisztémára, ráadásul a kibocsájtott rendelet nem garantál védelmet a szigorúan védet fajok számára sem, mint amilyen a farkas, a medve vagy a hiúz.

A WWF szerint ezeket a rendkívül szélsőséges intézkedéseket semmiféle tudományos vizsgálat nem támasztja alá, és teljes mértékben szembemennek az Európai Uniónak a hasonló helyzetekre kidolgozott stratégiájával, amely a fertőzött területeken a vadászat teljes tilalmát, valamint a járvány kezelésének szigorú szabályozását írja elő

 A WWF szakértői egyetértenek abban, hogy a minisztérium radikális intézkedései nem fogják megoldani a problémát, hanem súlyosbítani fogják azt, mivel állításuk szerint a vadászatok során keletkező zaj csak meg fogja zavarni a vaddisznókat, amelyek emiatt vándorolni fognak és tovább terjesztik a vírust.

A WWF megfigyelői egyébként azt állítják, hogy a Duna-Deltában található sakálpopuláció már hozzájárult a vírus visszaszorításához, ugyanis rengeteg fertőzött vaddisznótetemet fogyasztottak el. A szakértők szerint, ezért a térségben a ragadozókra történő vadászatok elrendelése csak tovább fogja súlyosbítani a helyzetet.

agrotrend.hu / transindex.ro

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.