2023.03.26., vasárnap , Emánuel

Hírek

2018. december 13. csütörtök • 13:48

A sertéspestis miatt tüntettek a lengyel gazdák

A tüntetők egy időre eltorlaszolták az egyik lengyel autópályát, mivel hatékonyabb fellépést szeretnének a fertőzés ellen.

Eltorlaszolták a német határtól Varsóig vezető A2-es autópálya egy szakaszát szerdán a többek között a sertéspestis (ASP) okozta veszteségeikért kártérítést követelő lengyel gazdák, akikkel Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter a helyszínen tárgyalt követeléseikről.


fotó: Pixabay

Mintegy 100, sárgamellényes gazda Varsótól 25 kilométerre foglalta el több órára az autópálya főváros felé vezető mindkét sávját, ami miatt hatalmas dugók alakultak ki. Kártérítést követeltek

- sertéstelepeiknek a járvány miatti,
- hatóságilag elrendelt megsemmisítéséért,
- hatékonyabb küzdelmet az ASP-fel szemben,
- a lengyel mezőgazdasági termékek nagyobb támogatását,
- valamint a hazai és külföldről importált mezőgazdasági termékek egyértelmű megkülönböztető megjelölését.

A tüntetőkkel közvetlenül tárgyaló mezőgazdasági miniszter elmondta:

házi sertéseknél legutóbb szeptember közepén találtak ASP-vírust Lengyelországban.

Más a helyzet a vaddisznókkal, amelyek állományát csökkenteni kellene. Erről jelenleg egyeztetés zajlik a lengyel vadászszövetséggel - tájékoztatott a miniszter.

Elmondta továbbá, hogy a kormány több intézkedést hozott a sertéstenyésztők támogatására, a sertéspestis elleni küzdelemre, és hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság november végén a sertéspestistől mentesített 60 községben engedélyezte a sertésállomány felújítását.

Lengyelországban 2014 elején azonosították először az ASP-t egy elhullott vaddisznónál a fehérorosz határ közelében. A tüntetők szerda délután a rendőrség felszólítására véget vetettek az útblokádnak.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.