2022.06.25., szombat , Vilmos

Hírek

2021. február 26. péntek • 10:49

A szakértők sem láttak még ehhez hasonló pingvint

Különleges, sárga tollazatú pingvint fotóztak a Déli-Georgia és Déli-Sandwich-szigetek területén – írja a Live Science tudományos portál.

A különleges madarat egy két hónapos fotós expedíció keretében kapták lencsevégre még 2019-ben - írja az OrigoNem láttam korábban sárga pingvint, sőt, még csak nem is hallottam ilyen állatról. 120 ezer madár volt aznap a parton, és csupán ez az egyetlen volt sárga közülük"– nyilatkozta a képet készítő belga fotós, Yves Adams. „Teljesen elvesztettük a fejünket, amikor megláttuk, minden védőfelszerelésünket eldobáltuk és fényképezőgépeket ragadtunk."

A királypingvineknek (Aptenodytes patagonicus) akárcsak közeli rokonaiknak, a császárpingvineknek (Aptenodytes forsteri) fekete-fehér tollazatuk van, a sárga szín egyedül mellkasuk felső részén lelhető fel.

A LEFÉNYKÉPEZETT PINGVIN ESETÉBEN AZONBAN A SÁRGA TOLLAK DOMINÁLNAK, A FEKETE SZÍNT OKOZÓ PIGMENT, A MELANIN TELJESEN HIÁNYZIK.

A szokatlan tollazatú pingvinek meglehetősen ritkák, az abnormális megjelenés rendszerint valamilyen sérülés, betegség, vagy a sajátos táplálkozás számlájára írható, de természetesen nagy szerepet játszanak az egyedi színösszeállításban a mutáns gének is. Mutációra vezethető az is vissza, ha egy pingvin teljesen fekete (melanintöbblet) vagy fehér (melaninhiány, vagyis albinizmus).

Mi okozhatja a különleges állapotot?

Egy szakértő szerint az Adams által lefényképezett pingvin nem az albinizmus, hanem a leucizmus miatt sárga.

EZ EGY OLYAN ÁLLAPOT, AMIKOR CSAK A PIGMENTEK EGY RÉSZE HIÁNYZIK.

Albínóknál egyáltalán nincs színanyag a testben. Más kutatók azonban nem értenek egyet ezzel a felvetéssel, de a rejtély megoldásához a tollak biokémiai elemzésére lenne szükség.

A pingvineknél a színnek számos funkciója van: szerepet játszik a párválasztásban, segíti a rejtőzködést, védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásaival szemben. A most megfigyelt színösszeállítás mindenképpen valamilyen hatással van a pingvin túlélési és szaporodási esélyeire.

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.