2021.06.24., csütörtök , Iván

Hírek

2017. október 17. kedd • 14:51

A szakma kiáll a biztonságosan alkalmazható növényvédő szerek, így a glifozát mellett is

A Növényorvosi Kamara szerint noha alapvető törekvés, hogy csak minimális mennyiségű növényvédő szert kelljen használni, azok teljes elhagyásával nem lehet gazdálkodni. Álláspontjuk szerint nincs olyan hatóanyag, mellyel ténylegesen helyettesíteni lehetne a glifozátot.

- A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara állandó törekvései közé tartozik a jogszabályban, a kamarai törvényben és az alapszabályban rögzített feladatok maradéktalan, szakmailag magas színvonalú elvégzése – mondta az agrotrend.hu-nak célkitűzéseikről a Kamara nemrég újraválasztott elnöke, dr. Tarcali Gábor.

Hozzátette: a növényorvosi szakma képviselőjeként a Kamara kötelessége, hogy védje a növényvédelmi szakma érdekeit, illetve gondoskodjon a növényvédelem területén a megfelelő minőségű oktatásról is. Amint arról beszámoltunk, folytatódik továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen indított és működtetett növényvédelmi-előrejelző rendszer fejlesztése is.


Sok még a bizonytalanság a permetezőgépek felülvizsgálata körül - fotó: agrotrend.hu

Jelen helyzetben a Kamara másik fontos feladata a növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatának kérdése.

Mivel pillanatnyilag nincsen pontosan rögzítve, kire hárul a permetezőgépek időszakos felülvizsgálatok elvégzése,

ezért a Kamara egyik elsődleges célja, hogy ez mihamarabb egyértelművé váljon, valamint, hogy a Kamara növényvédőgép-ellenőrző állomása elláthassa az eredetileg rábízott feladatot.

Várhatóan nem lesz mindenki számára kötelező a műszeres műszaki felülvizsgálat: míg az egyéni gazdálkodók számára várhatóan egy egyszerűsített felülvizsgálat lesz, addig a szolgáltatók részére indokolt lenne a kötelező műszeres műszaki felülvizsgálat.

Központi kérdés ezenkívül az integrált növényvédelem bevezetésének kérdése, illetve az integrált növényvédelem szemléletének a szakmai köztudatban és a gyakorlati gazdálkodásban való népszerűsítése.

- Fontos, hogy csak szükséges mennyiségű növényvédő szert használjanak a gazdálkodók, illetve azokat okszerűen kombinálják különféle növényvédőszer-mentes módszerekkel is, hogy megtalálják a növényvédelmi és élelmiszerbiztonsági szempontból is a legoptimálisabb eljárást. Ugyanakkor a Kamara kiáll a növényvédő szerek indokolt használata mellett – hangsúlyozta dr. Tarcali Gábor.

A glifozát kivezetésével erősödhet az illegális növényvédőszer- és hatóanyag-kereskedés az EU-n kívüli piacokról - fotó: Shutterstock

Egyes hatóanyagok körül ugyanis most óriási viták zajlanak, illetve olyan tendenciák figyelhetők meg, melyek mintha a háttérbe szorítanák a növényvédelemben használt anyagokat. Ilyen például az utóbbi időben a glifozát hatóanyagot övező véleménykülönbség is, melyről ITT írtunk.

- A rákkeltőnek titulált anyagról azonban a legfrissebb, hitelt érdemlő uniós vizsgálatok sem bizonyították be, hogy valóban ilyen hatása lenne. És mivel a vélt veszély nem bizonyosodott be,

a Kamara szerint nem lenne kedvező kivonni a használatból, hiszen a glifozát az évelő gyomnövények ellen, illetve a parlagfű elleni harcban is fontos eszköz, és valójában nincs olyan hatóanyag, mellyel ténylegesen helyettesíteni lehetne.

Az elnök szerint használatuk elengedhetetlen, éppen ezért fontos szakmai szempontok mentén kiállni a biztonságosan használható növényvédő szerek alkalmazása mellett.

Az egyes növényvédő szerek betiltása pedig csak abban az esetben elfogadható, ha káros hatásait vizsgálatok igazolják, egyébként pedig meg kell óvni a gyakorlatban már megfelelőnek bizonyult anyagokat 

– tette hozzá dr. Tarcali Gábor.

Az idei év nem volt híján a sikeresen megoldott növényvédelmi kihívásoknak, annak ellenére, hogy a korábbi évekhez hasonló kirívó problémák – mint például a néhány évvel ezelőtti sárgarozsda-járvány – nem jelentkezett, ez pedig a szakember álláspontja alapján 

részben a növényvédő szerek megfelelő használatának tudható be.

Azonban komoly nehézséget jelent olyan régi, legyőzöttnek hitt betegség újbóli megjelenése, mint a napraforgó peronoszpóra. Számottevő problémát okoznak mindemellett a nem őshonos, illetve nemrég megjelent károsítók, mint például a szőlő fitoplazmás megbetegedése is, melyet gyógyítani nem, csak megelőzni lehet, lévén, hogy nincsen olyan növényvédő szer, amely meg tudná fékezni. Az ilyen jellegű nehézségek még megoldásra várnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.