2020.06.04., csütörtök , Bulcsú

Hírek

2019. június 13. csütörtök • 11:46

A szakmaiság és a professzionalitás miatt is érdemes a kiállítóknak megjelennie az OMÉK-on

Idén szeptember 26-29. között, a HUNGEXPO területén ismét megrendezik Magyarország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági eseményét, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK).

Az OMÉK ezúttal az agrár- és élelmiszeripari innovációk bemutatására és a szakmaiság erősítésére helyezi a hangsúlyt, ezért a potenciális kiállítók számára komoly vonzerőt jelenthet a megjelenés.


fotó: AMC

Mit kínál a kiállítóknak a 79. OMÉK?

A 2019-es OMÉK-ot a hatékonyság jegyében térben és időben is koncentráltan valósítják meg. A fajtaállat- és a gépbemutatót vidéki helyszíneken, OMÉK előrendezvényként rendezik, a kiállítást pedig a megszokott 5 nap helyett 4 napra koncentrálják.

A szervezők szerint ugyanakkor a korábbi évekhez képest újszerűbb eseményt kapnak a látogatók és kiállítók is, a kor kihívásaira reflektáló szakmai programokkal, az agrár- és élelmiszergazdaság legújabb kérdéseire választ kereső kerekasztal beszélgetésekkel.

Hangsúlyozottan jelenik meg az élelmiszer- és agrárdigitalizáció is. A vásáron közel 40 ezer m²-en biztosítanak lehetőséget a kiállítók megjelenésére. A korábbi években megszokott módon számítanak a kis- és őstermelők, családi gazdálkodók és kis- és középvállalkozások nagy számú jelenlétére, ugyanakkor a nagyobb élelmiszeripari cégek hangsúlyosabb részvételére is.

Miért érdemes megjelenni az OMÉK-on?

A visszatérő és új kiállítók szerint az OMÉK a magyar agrár- és élelmiszeripar legfontosabb rendezvénye, többségük elsősorban a szakmai és üzleti kapcsolatok erősödését várja a részvételtől, de a megkérdezettek nagy arányban említették érvként azt is, hogy

az eseményen közvetlenül találkozhatnak vásárlóikkal, valamint alkalom nyílik arra is, hogy új termékeiket és szolgáltatásaikat megismertessék a szélesebb közönséggel.

A kiállítók többsége sokat vár a szakmai nap programjaitól is, amelyek várhatóan számos őket érintő témában nyújtanak hasznos és informatív platformot.

Szakmai nap és szakmaiság a fókuszban

A kiállítás első napja szakmai napként funkcionál majd, ahol a kiállítóknak konferenciákat, előadásokat, üzletember találkozókat, vezetett hosted-buyer programokat szerveznek, illetve azokból a célországokból hívják meg az agrárágazaton belüli cégek döntéshozó beszerzőit, akiket a magyar agrártermékek kiemelt export piacaiként jelölnek meg.

A szakmai nap sokrétű programjai, valamint a kiállítás egészét jellemző fokozott szakmai jelenlét a szervezők szerint olyan kiállítók számára is vonzóvá teheti az OMÉK-on történő megjelenést, akik korábban nem vettek részt az eseményen.

Az idei vásáron fontos cél, hogy a kisvállalkozások és kézműves termelők, gazdálkodók mellett a legnagyobb piaci szereplők is kiállítsanak és részt vegyenek a szakmai nap programjain.


fotó: AMC

A szakmai napnak és a vásárnak is kiemelt üzenete lesz a fiatalítás, a generációváltás, továbbá foglalkozik élelmiszertechnológiai és -biztonsági kérdésekkel is. Sőt, a fiatalítás nézőpontjából szeretnének HR-irányt is adni az eszmecserének. Megtárgyalni, hogyan lehet minőségi munkaerőt találni a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, valamint mi a módja a potenciális munkavállalók megszólításának.

A szakmai konferenciák tematikái olyan aktuális agrárgazdasági témák köré csoportosulnak majd, mint az élelmiszerfeldolgozóipar kihívásai, az agrárdigitalizáció, a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásai, az öntözés fejlesztési lehetőségei, valamint az állattartás körülményeiben tapasztalható változások és ezekhez való alkalmazkodási lehetőségek.

Kiállítói helyek, megjelenés

A korábbi években közel ezer kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az OMÉK-on.

Idén nem a létszám növelése a cél, hanem a kiállítók körének sokfélesége:

a kézműves kistermelők, a biogazdálkodók és az agrár- és élelmiszeripari kis- és középvállalkozások mellett ezúttal az innovációban és magasabb hozzáadott érték előállításában élenjáró élelmiszeripari nagyvállalatok is várhatóan jóval nagyobb számban jelennek meg, mint korábban.

Az OMÉK szervezői folyamatosan várják a kiállítók jelentkezését 2019. július 15-ig a https://omek.amc.hu oldalon.

agrotrend.hu / AMC

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.