2020.01.29., szerda , Adél

Hírek

2019. október 23. szerda • 09:26

A szarvasbőgés kezdetén trófeaszemlét is tartottak

Az ősz első hónapja a szarvasbőgés ideje. A végén a bakonyaljai községben, Rédén rendezte meg a látványos trófeaszemlét, kiállítást a Vértesi Erdő Zrt.

A múlt hónap elején a Vértesi Erdő Zrt. Rédén rendezte meg konferenciáját, amelynek témája a minőségi vértesi gímszarvas volt. Már akkor bejelentették, hogy októberben az idei szarvasbőgés-értékelő trófeaszemle színteréül is az egykor Esterházy Imre gróf által építtetett rédei Intézőházat választják. A szakmai eseményen az erdőgazdaság szakszemélyzete mellett helyi vadásztársaságok képviselői, valamint a vadgazdálkodás iránt érdeklődők egyaránt jelen voltak - írja a kemma.hu.

A vadásztársaságok fontosnak tartják a szarvasok megfigyelését - fotó: pixabay.com

A szakmai értékelést követően Juhász Lenke vadászati irodavezető megköszönte a társaság és az együttműködők eredményes munkáját, a vadásztársaságok közreműködését és Varga Jánosnak, a Rédei Intézőház Kft. igazgatójának és tulajdonosának a színvonalas helyszín biztosítását. Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával megvalósult rendezvényt Erdélyi Tamás többszörös magyar bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes, valamint Búr Zoltán, Európa-bajnok szarvasbőgő bemutatója zárta.

A trófeákat szigorú pontrendszer alapján értékelik, melynek eredménye alapján érmeket kapnak az erre érdemes bikák. A 90-ből 19 kapott érmet a bírálaton, három ezüst, tizenhat pedig bronzot. A legidősebb 10 éves, a legfiatalabb 3 éves volt. Az összes trófeát figyelembe véve az átlagtömeg egy deka híján öt kilogramm, a legnagyobb meghaladja a 8,5 kilót.

A trófeaszemlén a Vértesi Erdő Zrt. vadászterületein, valamint az 510. számú Vértes-hegységi vadgazdálkodási tájegységben terítékre került bikák trófeáit állították ki.

– Fontos célkitűzésünk a vértesi gímszarvasállományra figyelés, a magas szintű, szakszerű és tartamos gazdálkodás. Ennek nem csupán a saját vadászterületeinken kell megvalósulnia, hanem legalább vadgazdálkodási tájegységi szinten is – hangsúlyozta megnyitó beszédében Juhász Lenke, a Társaság vadászati irodájának vezetője.

– A mai nap ünnepnapnak számít, hiszen véget ért a bőgés, melynek eredménye itt látható előttünk – mondta Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója szarvasbőgést értékelve.

– A trófeaszemle az egyik legjobb módja gazdálkodásunk eredményességének bemutatására. Most Rédén a Vértesi Erdő Zrt. vadászterületein – 28 500 hektárról van szó – szeptemberben, szabad területen terítékre hozott összes gímbika trófeáját kiállítottuk, összesen kilencvenet. Jelen van a társaság teljes szakszemélyzete, akiknek fáradhatatlan és magas színvonalú munkája nélkül nem állhatnánk itt, ennyi trófea előtt. Köszönöm a munkájukat.

Az éves vadgazdálkodási terv három vadászterületet érintően 170 gímbikát tartalmaz, melyből az idei év szeptemberében a bőgés idején 90 gímbika került terítékre, azaz a tervezettnek több mint a fele. Harmincegy a Dél-Vértesi, harminc a Gerecsei, huszonöt az Észak-Vértesi és négy a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság területéről.

agrotrend.hu / kemma.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.