2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Hírek

2019. július 21. vasárnap • 13:56

A szélsőséges időjárás következménye a gyenge terméshozam

Az aszályt követték az esőzések és a jég is rengeteg kárt okozott az agráriumban. Ez alacsony termést eredményezett több kultúrában is és a nyár végi termények hozamát meg sem lehet egyelőre határozni, de minden bizonnyal kevesebb lesz a tavalyinál.

8 ezer idénymunkás hiányzik a mezőgazdaságból - Van azonban olyan ágazat is, amelyben dinamikusan nő az idénymunkások száma.

A KSH szerint lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése - A növénytermesztési termékek éves áremelkedése májusban 3,5 százalékosra mérséklődött az áprilisi 6,8 százalékosról, az élőállatok és állati termékek drágulása viszont 6,3 százalékosról 10,8 százalékosra emelkedett, így összességében a mezőgazdasági felvásárlási árak átlagosan 6,0 százalékkal voltak magasabbak a tavaly májusiaknál a 6,6 százalékos áprilisi adat után.

Közepes minőségű lehet idén a termés - Közepes minőségű évre számíthat a szántóföldi ágazat, a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, a búzatermés a kedvezőtlen toxinhelyzet ellenére megfelelő - közölte a Concordia Közraktár Zrt.

Az időjárás okozta  gombafertőzések miatt közepes minőségű búzára lehet számítani - fotó: pixabay.com

A liszt mellett a húskészítmények is drágulhatnak - A gazdálkodók most úgy ítélik meg, hogy egy közepes mennyiségű termésre számíthatnak, ami elmarad az előzetes várakozásaiktól.

Az idei repce és árpa gyengébb lesz a tavalyinál - Megfelelő az étkezési búza fehérje- és sikértartalma is az első minták alapján, a repce és az árpa minősége azonban gyengébb a tavalyinál.

Világviszonylatban csökken a paradicsom termelése - A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

Kevés alma lesz idén és az ára is felmegy - Az idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél mintegy 25 százalékkal alacsonyabb, ezért az átlagosnál magasabb árakra lehet számítani a FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) közös prognózisa szerint.

A szélsőséges időjárás miatt kevés alma lesz idén - fotó: pixabay.com

Fiatalokra és tudatos fogyasztókra van szükség a mezőgazdaságban - Az országos kezdeményezésben 944 család 1017 darab, közel kétezer forint értékű vetőmag csomagot kapott.

Megkezdődtek a dinnyeakciók - Sokkal később indult a dinnyeszezon, de az áruházak már kóstolgatják a dinnyeakciókat, a 100 forintos dinnyeárra azonban még várni kell.

Az agrárium le van maradva az innováció területén - A különböző ágazatokat összehasonlítva kijelenthető, hogy az agrárium le van maradva az innováció területén - mondta Kovács Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szolgáltatási főigazgató-helyettese.

Nívós szőlőfajták voltak a zöldszüret áldozatai - A legnagyobb területen az elmúlt évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörésének kulcsaként számontartott furmintot szüretelték le érés előtt a szőlőtermelők.

A zöldszüret a túltermelés miatt vált esedékessé - fotó: pixabay.com

Háromszorosára drágult a meggy - Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

Körbejártuk hazánkat, hogy megtaláljuk Magyarország Legszebb Birtokát - Végéhez ért a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 díj zsűrijének birtokjáró körútja

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.