2020.11.25., szerda , Katalin

Hírek

2020. június 21. vasárnap • 13:06

A szélsőséges időjárás rengeteg bosszúságot okozott

A tavaszi fagy, az aszály és a hirtelen ránk zúdult csapadék rengeteg problémát eredményezett. Hogyan lehet kilábalni ebből a helyzetből?

Nem kedvezett a fagy a gyümölcstermesztőknek - Az enyhe tél és a hideg tavasz nem kedvezett a gyümölcstermésnek. A március végétől hat héten át tartó időszakban tapasztalt éjszakai fagyok minden gyümölcsfajt érintettek, ám nem ugyanolyan mértékben. Keresleti piacra és magas árakra számítanak a szakemberek – hangzott el az M1 Magyar gazda című műsorában.

Igazi kuriózum a magyar méz - Varga Judit a közösségi oldalán a magyar termelői mézet méltatta.

Szakaszosan érkezik a segítség az agrárvilágba - Mutatjuk, mikor és ki számára nyílik pályázati lehetőség a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó 25 milliárdos támogatási csomagból.

fotó: pixabay.com

Ragaszkodik az Alkotmánybíróság az erdők védelméhez - Első az alkotmányos rangsorban a természet védelme, a gazdasági érdek csak ezután következhet. Kivétel persze az árvízvédelem és a honvédelem – ezek megelőzhetik a természet védelmét is. Egyebek közt ez derül ki abból a mintegy száz oldal terjedelmű határozatból, amelyet hétfőn tett közzé az Alkotmánybíróság (AB).

Elkékült a kukorica májusban - Májusban pár napig olyan alacsony volt az éjszakai és a nappali hőmérséklet, hogy az ország több pontján kékes színűvé vált a kukorica levele - mondta az InfoRádiónak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A tavaszi vetésű növényeknek jól jött a szórványos csapadék is, ám a repcénél már csak gyenge termést várnak a gazdák.

Külföldön is keresett a magyar kamilla - A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló kamilla begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács tájékoztatójából.

Idén is kevesebb meggy terem az átlagosnál - Idén a tavaszi fagyok miatt az átlagnál kevesebb, várhatóan mintegy 45-50 ezer tonna meggy terem – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A hazai meggytermelők kiszámítható termelését segíti egy jogszabály is.

fotó: pixabay.com

Kiváló minőségű az idei szamóca - Korán kezdődött az idén a szamócaszezon, a vásárlóknak azonban mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, ha már március végén, április elején megkívánták a friss magyar gyümölcsöt. A termelők az első héten 4000 forintot is elkértek a gyümölcs kilójáért.

Interjú Dr. Nagy István agrárminiszterrel - Az agrártárca vezetőjét a járványhelyzet mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól, a gazdáknak nyújtott támogatásokról, valamint a szektor jelenlegi helyzetéről és a tervekről is kérdeztük.

Kevés méz lesz az idén - Az akácszezon végéhez értek a jászsági méhészek. A folyékony arany „szüretelése” azonban az idei szezonban nem lehet örömteli, mert a szélsőséges időjárási viszonyok negatívan befolyásolták a méztermést. A tavaszi fagy jelentős károkat okozott az akácosokban, a szárazság miatt pedig a repce mézelése sem volt túl jó. Ebben az évben kevesebb akácmézre lehet számítani.

A napraforgónak és a kukoricának tett jót az eső - A búza termésmennyiségét csak minimálisan emelhette, a kukoricának, a napraforgónak és több szabadföldi zöldségfélének ugyanakkor kifejezetten jót tett az elmúlt napok esős időjárása.

fotó: pixabay.com

Óriási károkat okozhat egy ártatlannak tűnő fotó a gazdának - Sokan nemcsak nézik a tájat, hanem meg szeretnék örökíteni magukat a virágtenger közepén. A legjobb beállítás lázas keresésében nem is veszik észre, közben mekkora területet taposnak le.

AGRO7 - az agrárvilág heti hírei - Dr. Nagy István agrárminiszter a járványhelyzet mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól és a támogatásokról is szólt interjúnkban, új embriológiai laboratórium Herceghalmon, a sertéságazat jenlegi helyzete.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.