2023.04.02., vasárnap , Áron

Hírek

2022. június 23. csütörtök • 12:48

A szélvihar sem gátolta a Mizót, több mint 100 zsák szemetet gyűjtöttek össze

Nem lehet tovább várni, mind egyén, mind közösség, vállalat szintjén szükség van a valóban hatékony klímavédelmi intézkedések végrehajtására és érdemi lépések megtételére a természet meggyógyítása érdekében. Ennek szellemében és fenntarthatósági stratégiájának keretében csatlakozott a Sole-Mizo a Természetfilm.hu Egyesület PET Kupa kezdeményezéséhez, és több mint 100 zsák hulladékot gyűjtöttek össze a vállalat önkéntesei a Tisza-tónál.

A Sole-Mizo már évek óta foglalkozik a fenntarthatóság témakörével és végzi úgy gyártási tevékenységét, hogy az a lehető legnagyobb összhangban legyen a természettel és a társadalommal. Az év elején kiadták első fenntarthatósági jelentésüket is „A mi tejünk. A mi jövőnk.” címmel, melyben a 2020-ban lefektetett fenntarthatósági stratégiájuk mellett az eddig elért kapcsolódó eredményeiket és a 2025-ig kitűzött fenntarthatósági céljaikat is bemutatják. A kiadvány magas szakmai színvonalát az elnyert Deloitte Zöld Béka Díj is igazolja.

A Bonafarm Csoporthoz tartozó vállalat fenntarthatósági stratégiájának fontos részét képezi a vizek védelme. Hulladék- és vízvédelmi munkacsoport is működik a tejipari cégnél, ezért döntöttek úgy, hogy bekapcsolódnak a Természetfilm.hu Egyesület PET Kupa hulladékgyűjtő programjába.

A vizek szennyezettsége az egyik legfőbb környezeti probléma. Magyarország úgynevezett alvízi ország, és Románia, valamint Ukrajna felől évente kb. 10.000 tonna hulladékot hoznak be hozzánk a folyók. Elsősorban a szomszédos országok megfelelő hulladékkezelési rendszereinek hiánya okozza az egyik legnagyobb gondot, az árvizekkel pedig a hazai folyókban és árterekben rakódik le a szemét.

„Egyesületünk immáron 10 éves tapasztalattal büszkélkedhet a hazai folyami hulladékproblémák kezelésében. Egész évben aktívan együttműködünk a vízügyi hatóságokkal, a nemzeti parkokkal, az érintett településekkel és tisztítjuk a hazai vizeket. Az országhatáron túlnyúló programjainkon keresztül megosztjuk a felhalmozódott folyómentő tudást, hogy a probléma gyökerénél is beavatkozhassunk. A hulladékgyűjtő projektek tervezésénél és szervezésénél nélkülözhetetlen a céges támogatók szerepvállalása, ezért is szerveztük meg örömmel a Sole-Mizo önkénteseinek a Tisza-tavi hulladékgyűjtő csapatépítő programot – számolt be Dóra Szilvia, a Tiszai PET Kupa kommunikációs vezetője.

A Sole-Mizo Kiskörén, a Tisza-tónál lendült hulladékgyűjtő akcióba, aminek a kialakult szélvihar sem szabhatott gátat. A 40 fős csapatot a vállalat telephelyének dolgozói alkották, így szegedi, bácsbokodi és csornai résztvevői is voltak a programnak. A gyűjtés meghatározott vízi és ártéri szakaszokon zajlott, melyeket előzetesen az egyesület jelölt ki a Mizo számára annak alapján, hogy mely részeken volt épp a legnagyobb a probléma, hol volt szükség azonnali beavatkozásra. A hulladékgyűjtés mindvégig az egyesület szakmai felügyelete mellett zajlott, a tavon is dolgozó csapatra pedig biztonsági szakszemélyzet vigyázott.

Az önkéntesek több mint 100 zsák hulladékot gyűjtöttek össze, külön a kommunális, az üveg és a szelektíven gyűjthető hulladékokat. Ezeket a PET Kupa közeli Folyómentő Központjába szállítottak, majd tovább szelektálták azokat, hogy a valódi szemét a megfelelő helyre kerüljön, míg az újrahasznosítható hulladékból új termék jöhessen létre.

„Minden előzetes elképzelésünket felülmúlta, amit a tavon és a parton láttunk. Rengeteg szemét, szemétsziget úszott a vízen, halmozódott fel a partszakaszokon, megdöbbentő volt mindezt testközelből megtapasztalni. Szembesültünk a szomorú tényekkel, de egyúttal nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy a Mizo is tenni tudott azért, hogy tisztább legyen Magyarország második legnagyobb tava. Izgalmas, nagyon hasznos napot töltöttünk el a csapattal Kiskörén, köszönjük a Természetfilm.hu Egyesületnek, hogy segítettek, hogy segíthessünk! Itt nem állunk meg, folytatni fogjuk, mindig van mit tenni!” – mondta el Gerbrant Redmer de Boer, a Sole-Mizo Zrt. vezérigazgatója.

agrotrend.hu / Sole-Mizo Sajtó

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.