2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Hírek

2018. július 08. vasárnap • 11:00

Nagy számban kell csökkenteni a vadállományt

A Szent István Egyetem bevonásával készült el a tízéves nagyvadlétszám-apasztási program.

A július 3-i Magyar Közlönyben megjelentek a vadgazdálkodási tájegységek vadgazdálkodási terveiről szóló rendeletek - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szerint a Dél-dunántúli, a Duna–Tisza közi, az Észak-dunántúli, a Tiszántúli és az Északi hegy- és dombvidéki Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási terveiről szóló rendelet megjelenésével megindulhat a húsz évre szóló vadgazdálkodási üzemtervezés.


 A program 40-50 százalékos létszámapasztást ír elő - fotó: Pixabay

Pár napja Győrffy Balázs, a NAK elnöke egy elmondta, még 2013-ban az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium az Országos Vadgazdálkodási Adattárat bízta meg az állománycsökkentési javaslatok kidolgozásával.

A Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének bevonásával elkészült a tízéves nagyvadlétszám-apasztási program, amely elsősorban a legnagyobb problémát okozó vadfajokra (a vaddisznó, a gímszarvasra és lokálisan a dámszarvasra) fókuszál.

Megjegyezte, ezt a programot beépítették a tájegységi vadgazdálkodási tervekbe, amely mintegy 40-50 százalékos létszámapasztást ír elő.

A rendeletben közreadott előírások jelentős csökkentést irányoznak elő, viszont meghatározzák a vadfajok fenntartandó legkisebb létszámát és az élőhelyet nem veszélyeztető legmagasabb szabadterületi létszámát is.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.