2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Hírek

2019. október 20. vasárnap • 15:32

A szőlősgazdák nem panaszkodnak, de a méhészet szereplői annál inkább

Nagyon jó mind mennyiségben, mind minőségben az idei szőlőtermés, azonban a mézágazat eddig soha nem látott problémával szembesült a hamis mézek kapcsán, valamint a méhpusztulás is sokkal kevesebb mézet eredményezett.

Remek az idei szőlőtermés - Nem panaszkodhatnak az idei termésre Jász-Nagykun-Szolnok megye szőlészei sem.

Hitelkonstrukciót dolgoztak ki az agrárium számára - Az első félévben a K&H több mind 21 milliárd forint értékben kötött NHP fix hitel- és lízingszerződést. A legaktívabbak az agár- és élelmiszeripari cégek, a Bank teljes NHP fix hitelállományának 60%-át ez az ágazat vette igénybe, a szerződések átlagos hitelösszege pedig 80%-kal meghaladja a piaci átlagot.

A hamis méz tönkreteszi az ágazatot - Összeomlott az európai uniós mézpiac a silány minőségű, hamis készítmények nyomása alatt. Az exportra termelő méhészetek – köztük a magyarok – nagy bajba kerültek, a felvásárlási árak olyan szintre süllyedtek, ami a termelési költségeket sem fedezi. A hazai fogyasztók ennek ellenére nem várhatnak áresést, a gyenge idei termés akár enyhe drágulást is eredményezhet.

A hamisított méz miatt veszélybe kerül az ágazat - fotó: pxhere.com

Csökkent a dió termelése az elmúlt évekhez képest - A hazai diótermő terület folyamatos növekedést mutat Magyarországon: míg 10 évvel ezelőtt alig haladta meg a 3 000 hektárt, addig ma már 7 100 hektáron termelünk diót, melyből a termőkorú ültetvények területe mintegy 5 000 hektár. Magyarországon az éves termés (nyers, szárítatlan, héjas dióban kifejezve) átlagos évben 7 ezer tonna körül alakul, míg egy igazán jó évjáratban eléri a 10 ezer tonnát is (2017-ben 10 ezer tonna, míg 2018-ban 7,5 ezer tonna körüli termést realizáltunk). Az előállított dió éves termelési értéke 4-6 milliárd Ft.

Kapkodnak a gazdák a határidők miatt - Októberben a mezőgazdálkodóknak akad néhány feladatuk, amelyeket később már nem végezhetnek el.

Fel kell készülni az agrárszakma digitális átalakulására - Az agrárium iránt érdeklődő fiatalok felsőoktatási képzésében a technológiai és az agrárszakmai tudás átadása egyaránt fontos; a fiatalokat fel kell készíteni az agrárium digitális átalakulására, hogy Magyarország aktív részese lehessen a szektorban zajló technológiai robbanásnak – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Kiváló lesz az idei bor minősége - A vége felé haladnak a szüreti munkákkal a gazdálkodók. A legtöbben már csak az úgynevezett prémium borok alapanyagait hagyták fenn a tőkéken, az új borok pedig már a pincékben vannak. Kiváló minőségre, színanyagban, tanninban gazdag évjáratra számítanak a borászok.

A termelők nagyon jó minőségre számítanak - fotó: pixabay.com

Több milliós kár származik az illegális gyümölcspárlatokból - Csak idén közel tízezer liter gyümölcspárlatot és további nyolcezer liter, erre a célra elkészített cefrét foglalt le a Nemzeti Adó -, és Vámhivatal.

A nyári viharkárok után beadható a kompenzálási kérelem - Elérhető és beadható a nyári viharkárok részleges kompenzálásához alkalmazandó támogatási kérelem.

Tojásfogyasztásra ösztönző kampány indul - A tojást és a tojástermelést övező tévhitek, előítéletek eloszlatása és a fogyasztás ösztönzése érdekében kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tojásszövetség. Utóbbi ezen kívül hosszú távú stratégiát is készít.

Legyen minden nap mézes nap! - A Vajdahunyadvárban tartott sajtótájékoztatón Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte azokat a pontokat, amely a mézágazat felemelkedéséhez vezethetnek és minden támogatást is biztosítanak annak érdekében, hogy a magyar méz megőrizhesse világszínvonalú minőségét.

A magyar méz fontosságáról tartottak sajtótájékoztatót a Vajdahunyadvárban - fotó: agrotrend.hu

Jótékonysági fácánvadászatot szervez a Vadászkamara - Jótékonysági fácánvadászatot szervez az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezete november 23-án a somogyhárságyi Nimród Vadásztársaság területén.

Németországban nagyon kevés a minőségi méz - A tej és az olívaolaj után a méz a harmadik élelmiszer a világon, amelyet a legtöbbször hamisítanak. Az eredetivel szinte teljesen megegyező méz gyakorlatilag cukorszirup.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.