2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Hírek

2020. szeptember 03. csütörtök • 15:11

A szüret idejére is be kell jelenteni az idénymunkásokat!

Több száz idénymunkás hiányzik így szüret környékén a megye két borvidékéről. De nem elég megtalálni a megfelelő embert, be is kell őket jelenteni, erre figyelmeztetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzései.

Az őszi betakarítási munkák, mint például a gyümölcsszedés, a szőlőszüret, kiemelt célpontnak számítanak az ellenőrzés szempontjából az adóhatóságnál - írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

Megkezdődött a szüret megyénk két borvidékén is. A következő hetekben több szorgos gyalogmunkásra lenne szükség ahhoz, hogy a kézzel szedett szőlőhöz megfelelő számú és hozzáértő munkásokat találjanak a gazdálkodók. Nem árt azonban arra is időt fordítani, hogy minden idénymukás pontosan be legyen jelentve az adóhivatal felé.

Nyár közepe óta és jelenleg is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelten ellenőrzi a mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatását. Az elmúlt időszakban több helyszíni ellenőrzést is tartottak több megyében, például Békésben, és szinte mindenhol feketemunkásokat találtak a NAV munkatársai.

Egyik esetben egy olyan őstermelő telephelyén jártak a pénzügyőrök, akinél munkavégzés közben három be nem jelentett alkalmazottat találtak. Az ellenőrzés nem volt véletlen, mert a férfi egyik két tonnás görögdinnye szállítmányát korábban megállították az ellenőrök. A sofőrnél nem volt számla, menetlevél, és a fuvarról EKÁER-bejelentés, ezért a telephelyen folytatódott a vizsgálat.

Az ott lévő járművek menetleveleiből már a helyszínen megállapították a pénzügy­őrök, hogy többeket is feketén foglalkoztat az őstermelő, mert a rendelkezésére álló adatok szerint július óta nem volt bejelentett alkalmazottja. Egy másik esetben, másik megyében tizenhárom főt találtak a pénzügyőrök gazolás közben egy termőföldön, akik bejelentését szintén elmulasztotta az őket alkalmazó őstermelő.

A be nem jelentett foglalkoztatottak miatt akár egymillió forint mulasztási bírságra is számíthat mindkét őstermelő.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.