2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Hírek

2018. április 06. péntek • 17:21

A szürkebarátok taroltak a Veszprém megyei borversenyen

A badacsonyi fehérborok értek el kiemelkedő eredményt a megyei borversenyen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei szervezete 21. alkalommal szervezte meg a borversenyt.

A bírálók öt pincészetnek a korábbi éveknél több, összesen hat nagy arany minősítést ítéltek oda, amelyekből négy a Badacsonyi, kettő a Balatonfüred–csopaki borvidékről származik – írta a Veszprém megyei hírportál.

A megmérettetésre az eddigi legtöbb, összesen 224 borminta érkezett 68 termelőtől – mondta Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke.

A borokat hét bírálóbizottságból álló zsűri értékelte március végén a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben. Radovits Tibor, a NAK megyei szervezetének tiszteletbeli elnöke kiemelte, a borverseny országosan is jegyzett megmérettetéssé vált az elmúlt két évtizedben.

Nagy arany minősítést ért el a Koczor Pincészet, az elismerést Koczor Dóra vette át Sövényházi Balázstól és Radovits Tibortól - fotó: Penovác Károly/napló

A borok közül hat ért el nagy arany minősítést.

A legmagasabb pontszámot a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2015-ös badacsonyi szürkebarát bora kapta.

Emellett a legmagasabb elismerést érték el a badacsonyi Varga Pincészet 2015-ös és 2016-os Aranymetszés szürkebarát töppedt elnevezésű borai, a balatonfüredi Koczor Pincészet 2015-ös Aenigma nevű olaszrizling–semillon cuvée bora, a dörgicsei Pántlika Pincészet 2015-ös Összhang elnevezésű cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása, valamint a badacsonyi Borbély Családi Pincészet 2015-ös olaszrizling jégbora.

A három legmagasabb pontszámot elért bort a NAK megyei szervezete nevezi be a Vinagora Nemzetközi Borversenyre.

agrotrend.hu / veol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.