2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Hírek

2020. november 01. vasárnap • 11:40

A takarmányvizsgálati módszerek módosultak

Az Európai Bizottság október 26-án kihirdetett végrehajtási rendelete módosítja a 152/2009/EK rendeletnek a takarmányok hatósági ellenőrzése során az állati eredetű alkotóelemek meghatározására szolgáló analitikai módszerek megállapításáról szóló VI. mellékletét.

A 152/2009/EK bizottsági rendelet állapítja meg az azon hatósági ellenőrzések támogatásához alkalmazandó vizsgálati módszereket, amelyek a feldolgozott állati fehérjék élelmiszer-termelő állatok takarmányában való felhasználására vonatkozó tilalom végrehajtását célozzák. Ezek közé tartoznak a takarmányok hatósági ellenőrzése során az állati eredetű alkotóelemek meghatározására szolgáló analitikai módszerek, amelyeket az említett rendelet VI. melléklete ismertet, és amelyeket fénymikroszkóppal vagy polimeráz láncreakcióval (PCR) végeznek.

fotó: pxhere.com

A takarmányokban előforduló állati fehérjéket vizsgáló uniós referencialaboratórium és a tagállamok nemzeti referencialaboratóriumai számára az említett módszer alkalmazását követően nehézségeket okozott az eredmények értelmezése, így a jogi egyértelműség és a jogbiztonság biztosítása, valamint az eltérő értelmezések elkerülése érdekében módosításra került többek között a takarmány-alapanyagokban található állati részecskék kimutatására szolgáló megfigyelési eljárás folyamatábra, az eredmények közlését is részletesebben kell meghatározták, végül kiigazították a berendezések jellemzőit és a minta-előkészítést.

Az említett rendelet részletes ábrái és kiegészítései itt érhetőek el. A rendelet a kihirdetést követő huszadik napon lép hatályba és teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.