2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2020. március 25. szerda • 12:05

A talaj olyan, mint egy gyerek: etetni és itatni kell!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idei évben is elindította ingyenes szakmai fórumsorozatát, melyet az elmúlt évben NAKAdémia néven már megismerhettek a gazdálkodók, szaktanácsadók. Ezúttal a NAKPraktikum elnevezéssel és „Vízgazdálkodjunk okosan!” alcímmel megtartott programokon a víz-, a nedvességmegőrzés került fókuszba.

A három helyszínen csaknem 400 résztvevőnek tudtuk közvetlenül átadni a szakmai ismereteket. Az előadás-sorozatban felhívtuk a figyelmet a talajban történő vízmegőrzésre, s természetesen az egyre kiszámíthatatlanabb környezeti hatások eredőjeként a vízpótlás lehetőségeire világítottunk rá. Ismertetésre kerültek azon agrotechnikák, melyek által a legnagyobb víztározónk, a talaj megfelelő gondoskodással képes lehet ezen fontos szerepét betölteni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pxhere.com

A talaj védelme, szerkezetességének javítása a gazdálkodó jól felfogott érdeke, hiszen ezen tényezők jelentős mértékben hatnak a költségekre, terméseredményekre, csökkenthetők a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzetek. Ahogy a mondás tartja: „A talaj olyan, mint egy gyerek, etetni s itatni kell.”

Bemutatásra került az idei évben hatályba lépett új jogszabályi háttér, a lehetséges öntözési módokkal, s ismertetésre kerülnek a végrehajtással kapcsolatos praktikumok is, melyek újdonságként hatottak a jelenlévőkre is.

Reális célkitűzés hazánkban, hogy 2022-ig mintegy 100 ezer hektárral bővüljön, azaz közel megkétszereződjön az öntözhető terület nagysága, ahol szakmai- és jogi ismeretekkel felvértezett gazdálkodók valósítják meg gazdaságos öntözési tevékenységüket.

Az öntözésfejlesztési feladatokhoz állami forrás is került. A következő tíz évben 170 milliárd forint áll majd rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

Az előadásanyagokat az alábbi linken érhetik el:
•    A talaj egészsége és vízgazdálkodása
•    KITE Vízmegőrző agrotechnikák
•    A talajok vízgazdálkodási jellemzői
•    Öntözéses törvény főbb elemei
•    Öntözésfejlesztés 2020.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.