2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. október 05. szerda • 14:30

A talajmegújítás közös társadalmi érdek

A talajmegújítás közös társadalmi érdek, ezért minden olyan kezdeményezést felkarolunk, amely a talajaink védelmében segíti a gazdálkodóinkat - mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a VII. Food4Talk konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállást ösztönzi a Nestlé Hungária azzal a programmal, amelyet az Agrárminisztérium szakmai támogatásával kezdeményezett a nyugat-dunántúli régióban.


Forrás: AM

A cég a LENs programot a régióban először Magyarországon indítja el, amely kezdeményezés hozzájárul a térség természeti értékeinek megóvása mellett a beszállítók hosszútávú biztonságához is.

Az ehhez hasonló üzleti megoldások támogatják a mezőgazdaság versenyképességének növelését célzó kormányzati intézkedéseket, miközben hozzájárulnak a klímaváltozás kihívásaira adott válaszokhoz, a hatékony élelmiszertermelés feltételeinek megteremtéséhez, illetve a véges természeti erőforrások fenntartható használatához – hangsúlyozta Juhász Anikó.

A LENs Magyarország 2022-ben indított első üteme jelenleg három, különböző gabonákat termesztő gazdaságban, a tervek szerint mintegy 2000 hektáron, több mint 200 ezer euróval és természetalapú megoldások kivitelezésével járul hozzá a talajmegújító földhasználati gyakorlatok elterjesztéséhez, javítva az érintett területek és az ellátási láncok ellenállóképességét.

A tervezett beavatkozások kialakításába aktívan bevonták az Agrárminisztérium szakértőit, így azok összhangban vannak és segítik a hazai és uniós fenntarthatósági előírások teljesítését is. Egy ilyen közös tervezési munka mind a közigazgatás, mind az ipari fél számára többlet odafigyelést és időt igényelt, mégis fontosnak tartottuk a részvételt, hangsúlyozta Juhász Anikó.

A bevezetésre kerülő termelési gyakorlatoknak köszönhetően nő a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képessége, a biológiai sokszínűség, javul a vízminőség, viszont csökken a talajerózió mértéke és a megművelésből eredő karbon-kibocsátás. A talajállapot javulását előidéző gyakorlatok felkarolása és minél szélesebb körű elterjesztése különösen nagy jelentőségű az idei aszályos év után, amely megmutatta, hogy minden csepp víz megtartása számít fogalmazott a helyettes államtitkár.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.