2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2018. október 28. vasárnap • 11:57

A tél közeledtével szinte az összes élelmiszer drágulni kezdett

Drága az alma, drága a krumpli, drága a liszt és a repce is nagy bajban van. A kukorica az egyetlen, amiből bővelkedünk, a közelgő télre való felkészülés azonban egyéb dolgokra is felhívja a figyelmet.

Elkerülhetetlennek tűnik a liszt drágulása - November elejére várható az áremelkedés.

Nagyobb az igény a juhtejre és a kecsketejre, mint amennyit előállítanak - A kiskérődző ágazat egyik kitörési pontja a tejtermelés növelése.

A drága almáért csak filléreket kap a termelő - Komoly értékesítési gondjaik vannak a termelőknek. A léüzemek 15 forint körüli összeget adnak az alma kilójáért, amely még az önköltségi árat sem fedezi.

Nem ritka az alma 12 forintos kilonkénti termelői ára sem - fotó: pixabay.com

A gyenge termés miatt a krumpli is drágul - Minimum másfélszer annyiba kerül a burgonya, mint tavaly ilyenkor, a drágulás oka, hogy a termésátlag a szokásos kétharmadát sem éri el.

Kevesen vannak a ragadozók, nő a pockok száma - Az agrártermelés jelenlegi formája nem kedvez a populációt kordában tartó ragadozó madaraknak.

Bejárja Európát a magyar kukorica - A feldolgozott hazai termékek 95%-a több mint 20 európai országba jut el.

Nébih: bizonytalan forrásból ne vegyenek tűzifát! - A hatóság az internetes tűzifa hirdetések veszélyeire hívja fel a vásárlók figyelmét.

A lakosság rendszeresen jelzi, ha szabálytalan faanyag-kereskedelmi tevékenységet észlel - fotó: Pixabay

Bajban a repce! - Az elmúlt két hónap gyakorlatilag teljesen átírta azokat a repcetermesztési gyakorlatot, amit a eddig a szakma alkalmazott.

Az engedély nélkül fúrt kutak fennmaradásához vízjogi engedély szükséges - A jegyzőtől, illetve a katasztrófavédelmi igazgatóságtól lehet megtudni, hogy egy már létező fúrt kútnak van-e engedélye.

Világméretűvé vált az afrikai sertéspestis - A kínai esetek mellett Európában Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában, de újabban már Belgiumban és Bulgáriában is fedeztek fel fertőzött eseteket.

Pár év múlva robotok fogják szedni a paradicsomokat - Paradicsomszedő robotokat fejlesztenek, amelyekre az egyre növekvő munkaerőköltség miatt tartanak igényt.

Az első prototípus kísérletei az idei év elején kezdőtek meg - fotó: MetoMotion

Termeszthető lenne a gyömbér Európában? - A gyömbért és jótékony hatásait mindenki ismeri. A kínai gyógyászatban gyakran használják, de akár ételeink ízesítésére is tökéletes. Ezért is merült fel a német kutatókban a címben feltett kérdés.

Világbajnok lett a magyar pezsgő - Az elismerést a Kreinbacher Birtok nyerte el a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon.

A klímaváltozás a sörgyártást is veszélyezteti - Egy új angol tanulmány szerint a klímaváltozás a világ sörgyártását is komolyan veszélyeztetheti.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.