2022.05.24., kedd , Eszter, Eliza

Hírek

2022. január 22. szombat • 15:27

A téli nádasban csipog a guvat (videó)

Hallottál már a guvatról? Sokszor csak a hangja árulja el, hogy ilyenkor is ott mozog a befagyott vizek nádasaiban.

Ha eléggé figyelmes vagy, akár az ilyenkor kihaltnak tűnő téli nádasban is találkozhatsz érdekes élőlényekkel. Ha csippanásokat, vagy esetleg malacvisításra emlékeztető hangot hallasz például a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő nádasokban, valószínű, hogy guvattal van dolgod - írja a Turista Magazin.

A galamb méretű madarat a hideg sem zavarja, évről évre egy több példány telel át hazánkban. A vonuló egyedek Dél-Európában és Észak-Afrikában töltik a telet, novembertől márciusig.

Kevésbé ismert faj, nehéz megpillantani, de ha nagy szerencséd van, rövid időre láthatod az élénk narancssárgás-pirosas szem- és csőrszínéről könnyen felismerhető szárnyast. Háta barna alapon feketetarka, alsó teste és fejoldala szürke fekete-fehér szalagokkal. Testhossza 23-28 centiméter, szárnyfesztávolsága 38-45, testtömege 80-130 gramm közötti.

Guvattal Eurázsia és Észak-Afrika nagy részén lehet találkozni nádasokban, mocsarakban, gyékényeskben, mocsárréteken. A sűrű növényzetben fészkel, 5-15 tojást rak. Kétszer költ április vége és június között. A fiókák 7-8 hetes korukra megtanulnak repülni. A guvat nem válogatós: étlapján rákok, rovarok, férgek, csigák, pókok szerepelnek, de nem veti meg a különböző növényi részeket, a terméseket, bogyókat sem, sőt, az is előfordul, hogy apró kétéltűeket, kisebb halakat, gerinceseket, madárfiókákat fogyaszt.

Hazánkban 5-10 000 pár guvat él. A faj Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.