2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2017. május 04. csütörtök • 14:06

A termelői összefogás nem passzió, hanem gazdasági kényszer

Az agrártámogatásoknak köszönhetően egyre stabilabb a gazdák helyzete, hosszú távon azonban csak az együttműködés teheti versenyképessé vagy egyáltalán életképessé a gazdálkodókat.

- Az ágazat szereplőinek, így a termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedőknek és a fogyasztóknak is össze kell fogniuk – mondta a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. - Ez az összefogás még a termelők körében sem valósult meg teljes mértékben – tette hozzá.

Antal Gábor: Csak közösen tudjuk a gazdálkodók jövőjét biztosítani – fotó: agrotrend.hu

Egyfajta bizalmatlanság tapasztalható azon termelők felé, akik az európai és nemzetközi tendenciákkal összhangban komolyabb feldolgozó-kapacitást hoztak létre. Antal Gábor szerint ez a termelők közötti kommunikációval és egymás céljainak megismerésével megszüntethető.

- Ha visszatekintünk az elmúlt esztendőre, elmondhatjuk, hogy felemás évet zárt a magyar mezőgazdaság. A szántóföldi növénytermesztők kimagaslóan jó eredményeket értek el, míg az állattenyésztők nagyon hektikus évet tudnak maguk mögött – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Győrffy Balázs: Van még mit javítani a versenyképességünkön – fotó: agrotrend.hu

A piaci zavarok hatására kialakult rendkívül alacsony felvásárlási árak nagyon komoly gondokat okoztak az állattenyésztési ágazatokban, különösen a tej- és sertéságazatban jelentettek súlyos próbatételt.

Ezt a fajta hektikusságot tovább tetézte a madárinfluenza megjelenése, ami különösen a víziszárnyas-ágazat számára okozott komoly kihívást. Nem csak a termelők, hanem a feldolgozók is erősen megsínylették ezt a tragédiát. A kórokozó bármikor megjelenhet, de újabbakkal is szembe kell néznünk.

- Megoldást kell találnunk az ilyen jellegű problémák kezelésére, és az esetleges járványok esetén a károk minél nagyobb arányú mérséklésére, ami önkéntes részvétellel és állami segítségnyújtással valósulhatna meg – jelentette ki a NAK-elnök.

Az egységes kérelmekről szólva elmondta: tegnapig 81 ezernél is több kérelmet adtak be a gazdálkodók.

Amennyiben nem lesz szükség a benyújtási határidő hosszabbítására, jó eséllyel gyorsabbak lesznek a kifizetések.

- Az agrártámogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, a forrásokkal stabilabbá vált a gazdák helyzete – mondta Nagy István.

Nagy István: 2014-2020 között a közvetlen agrártámogatások és a vidékfejlesztési támogatások keretében összesen mintegy 12,4 milliárd euró forrás áll rendelkezésre – fotó: agrotrend.hu

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: tovább emelkedett a mezőgazdasági foglalkoztatás, hat év alatt mintegy 50 ezer új munkahely létesült. Az ágazatban jelenleg hozzávetőleg 220 ezren dolgoznak, tavaly 16 és fél ezer állás jött létre.

A Több munkahelyet a mezőgazdaságban elnevezésű programot ismertetve elmondta, a tárca nemzeti költségvetésből jelentős, évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és munkaigényes ágazatok részére.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.