2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Hírek

2019. január 02. szerda • 13:10

A termőföldnek a gazdák érdekeit kell, hogy szolgálja

Átalakítanák a gazdaságok működési formáit és adózási rendszerét.

Igazságosabb lesz a földforgalmi szabályozás, köszönhetően a parlament által nemrég elfogadott jogszabálynak - nyilatkozta a Magyar Időknek Győrffy Balázs.


Győrffy Balázs - fotó: Teknős Miklós

A módosító indítvány egyik beterjesztője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint így biztosítható, hogy a magyar termőföld továbbra is a gazdák és ne a spekulánsok érdekeit szolgálja. A köztestület vezetője a tervekről elmondta:

önálló jogi személyiséget kapnának a családi gazdaságok, az őstermelői adómentességet pedig csak az vehetné igénybe, akit valóban megillet a könnyítés.

A lap kérdésére, hogy miért volt szükség a módosításra a következőket nyilatkozta: 

A célja a helyben lakó gazdák szerepének erősítése, a versenyképesség javítása, a visszaélések visszaszorítása és a termőföld magyar kézben tartása - mondta Győrffy Balázs.

A bezélgetésben arra is kitértek, hogy miként működik az új földbizottsági rendszer A NAK elnöke elmondta: a módosítások ez év elején hatályba lépnek. Az egyik legfontosabb rendelkezés éppen az, hogy az elmúlt évekhez képest nem lesz változás a földbizottságok rendszerében.

Az eddigi bizonytalan jogi helyzet helyett az új szabályozás egyértelműen kimondja, hogy a kamara területi szerve fog eljárni földbizottságként.

Eszerint a települési agrárgazdasági bizottságok tagjai a jövőben is a helyi ismeretekre alapozva adnak majd ajánlást a megyei elnökségnek, amely ez alapján fogalmazza meg a végleges állásfoglalást az adásvétellel kapcsolatban.

A kamara állásfoglalása közvetlenül a kormányhivatalhoz kerül, a végső döntés ennek figyelembevételével ott születik meg.

Ha valaki nem ért egyet a kormányhivatal döntésével, akkor természetesen lehetősége van jogorvoslatra a bíróság előtt. Ugyanakkor a bíróság nem változtathatja meg a döntést, aminek komoly oka van:

amennyiben lehetősége lenne a döntés felülbírálatára, úgy elvenné a helyi gazdálkodók szerepét és maga a bíróság alakítaná a birtokpolitikát.

Korábban ha valaki nem értett egyet a bizottsági állásfoglalással, a képviselő-testülethez fordulhatott. A jövőben bevonásukra nem lesz szükség, amivel egyébként az önkormányzatok többsége egyet is értett.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.