2022.10.02., vasárnap , Petra

Hírek

2020. október 28. szerda • 15:50

A Tulip Garden ötvenezer virághagymát ültetett el

Nagy lehetőségeket lát az agrárium és a turizmus összekapcsolásában Tóth Diána. A Jövő Agrárszakembere most is azon munkálkodik, hogy a Tisza-tó térségébe látogatókat egy újabb attrakció fogadja. A közreműködésével hozzák létre az első tulipánkertet a Tisza-tónál.

Kisebb csoport tüsténkedik, sürög-forog a traktor körül, éppen tulipánhagymákat töltenek az ültetőgépbe. Az Abádszalók és Kunhegyes között fekvő birtokon készül a Tisza-tó első tulipánkertje, mely alig pár hónap múlva tízezerszámra virágzó tulipánokkal, jácintokkal és nárciszokkal fogja elkápráztatni az arra járókat - írja a szoljon.hu.

– Szüleim negyven évig dinnyével foglalkoztak, mikor abbahagyták, kihasználatlan maradt ez a terület. Miután megismertem a TulipGardent és személyesen is találkoztam velük, adta magát a helyszín – magyarázta hírportálunknak a Jövő Agrárszakembere díjas Tóth Diána.

A cég egyik alapítójával, Mátrai Zoltánnal való találkozása volt az álmodozás utolsó lépése, hamarosan a konkrét tervezés, majd megvalósítás útjára léptek. A Balatonnál működő tulipánkert mintájára az ország több pontján szeretnének hasonlókat létrehozni, és egyetértettek abban, hogy ebből a Tisza-tó nem maradhat ki.

– Pikniket, kisebb-nagyobb rendezvényeket szeretnék majd tartani ezen a területen. A kert melletti épület régen mázsaház volt, már elkezdődött a felújítása és átalakítása. Egyfajta fogadóépületként működne, az elképzelések szerint az emeleten szállásokat fogunk kialakítani – engedett betekintést a terveibe Diána.

Három évvel ezelőtt Kalafatics Katalin és Mátrai Zoltán hívták életre a TulipGardent. Harmincezer tulipánhagyma elültetésével kezdték, Hollandiában is jártak, hogy lássák és eltanulják módját. Hamarosan vásároltak egy ültetőgépet és munkához láttak.

– Bakhátas technológiát alkalmazunk az ültetésnél. Míg Hollandiában jóval szélesebb bakhátat készítenek, mi a hatvan centiméter szélesre esküszünk – magyarázta Mátrai Zoltán. – Ezt a praktikum indokolja – folytatta.

Tapasztalataik szerint, sokakat vonz egy-egy tulipánkert. Az első megnyitásakor minden elképzelésüket felülmúlta, hogy mennyien keresték fel a Balaton melletti ültetvényt. Sokan az ország másik feléből látogattak el hozzájuk a látvány és a tulipánszedés élménye miatt.

– Elképesztő látványt nyújt egy ekkora virágzó tulipánmező, nárciszok és illatos jácintok társaságában. Itt Abádszalókon is legalább tizenkét fajta tulipánt láthatnak majd. Várhatóan március közepén, végén nyílnak majd a virágok – tekintett előre az ötletgazda.

Jövőre öt helyen lesz ilyen látogatható tulipánkert az országban, Abádszalókon a Tisza-tónál, Mórahalmon, Cegléden, Szőlősgyörökön a Balatonnál, és Zalában.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.