FÓKUSZBAN

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Szerdától lesz érzékelhető a változás. ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Az okoskaptár biztosítja a maximális higiéniát, fokozottan ...

Hírek

2017. november 05., vasárnap • 12:43

A választáson a gazdák a vidék támogatására szavaztak

A MAGOSZ mind a 19 megyében megnyerte az agrárkamarai választást, az olcsó import tej helyét átvették a magyar termékek, az unióba áramló, többször kétes minőségű kínai méz sok gondot okoz a magyar és más uniós méhészeknek, visszaesett a termésátlag és a felvásárlási ár is a napraforgónál - ezek voltak a hét agrárhírei.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) mind a 19 megyében meggyőző eredménnyel nyerte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyeiküldött-választását - közölte a NAK elnöke péntek este. Győrffy Balázs ismertette: 47.394-en éltek szavazati jogukkal, ez mintegy 13,13 százalékos részvételi arány, amely jóval magasabb a 2013-asnál. Ez nagyon komoly felhatalmazás európai összehasonlításban is - hangsúlyozta, példaként említve, hogy Lengyelországban 2,8 százalék volt a részvétel a kamarai választáson.

Ipartörténeti pillanat - Izocukorgyár Tiszapüspökiben. Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett a Kall Ingredients Kft. tiszapüspöki izocukorüzemével - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen, a gyár avatóján. Ez egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban, hiszen a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg. Az iparvállalat élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítő termékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány-alapanyagokat állít elő, termékei jelentős hányadát hazánkon kívül értékesíti. Az üzemet Orbán Viktor mellett a tulajdonosok részéről Kárpáti László és Mészáros Lőrinc indította el ünnepélyesen. 

fotó:MTI

Lezárult a 2017-es szennyvíziszap, iszapkomposzt, termékkomposzt tájékoztató roadshow rendezvénysorozat. A fórumok a tápanyag-utánpótló anyagok agráriumban történő felhasználásának jelentőségéről, a szennyvíziszap, az iszapkomposzt és a komposzttermék keletkezéséről, azok előállításáról, tudományos kísérleti eredmények bemutatásáról, a kihelyezéshez szükséges engedélyezési eljárás folyamatáról, valamint mezőgazdasági célú felhasználásukkal kapcsolatos tudnivalókról adtak tájékoztatást a gazdálkodók részére. 

Megkezdődött és várhatóan az év végéig kitart az étkezési tojásárak emelkedése a hazai piacon. Az árváltozásokat az év eleji európai madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli uniós fipronilos tojásszennyezési ügy okozza, mert a termelés Európa-szerte visszaesett. Az év eleji hazai áfacsökkentés révén viszont a magyar fogyasztók a mostani drágulás után darabonként 5-8 forinttal olcsóbban juthatnak majd tojásokhoz a környező országok vásárlóihoz képest.

Az állattenyésztés sikerágazata lett az elmúlt évtizedben a húsmarha szektor, hiszen az állatlétszám itt emelkedett a legnagyobb mértékben, a piac összességében stabil, a támogatási környezet pedig nagyon kedvező – közölte az Országos Húsmarhatenyésztési Tanácskozás nevű eseményen Wagenhoffer Zsombor, a tanácskozás egyik fő szervezője és levezető elnöke. A szakember szerint a mennyiségi fejlődést most egy minőséginek kell felváltania annak érdekében, hogy a tenyésztők és árutermelők tartósan sikeresek maradhassanak.

fotó:Pixabay

Az orosz embargó kibővítése elhanyagolható mértékben érinti csak Magyarország Oroszországba irányuló exportját - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Tájékoztatásuk szerint az embargó kibővítése Magyarország vonatkozásában csak a szarvasmarha nyelv, a szarvasmarha belsőség, valamint a szarvasmarha, juh és kecske faggyút érinti, e termékeket exportálták magyar cégek Oroszországba.

Egyensúlyban a tejpiac - az olcsó import helyét magyar termékek vették át. Az ágazat konszolidációjához az adóhatóság intézkedései is hozzájárultak. A hatóságok és a szakmai szervezetek együttműködése sikeres, a NAV az elmúlt hónapokban számos bejelentés alapján szűrte ki az áfacsalással érintett dobozos tejeket a piacról.

Magyar kezdeményezésre tárgyalnak a mézről, a méhészetek és a méhészek helyzetéről az Európai Unióban. A jelentés várhatóan novemberben kerül majd az agrárbizottság elé, a szavazás a tervek szerint hónap második felében lesz. Magyarország számára a téma azért fontos, mert az ország a harmadik legnagyobb méztermelő ország az unióban. Emellett az unióba áramló, többször kétes minőségű kínai méz sok gondot okoz a magyar és más uniós méhészeknek. Az ágazat jelentőségét az is mutatja, hogy a méhek porozzák be a növények 84 százalékát, és a beporzás teszi lehetővé az élelmiszerek 76 százalékának előállítását.

Marad exportra, de visszaesett a termésátlag és a felvásárlási ár is a napraforgónál - Az országos adatok alapján az látszik, hogy az idén nagyjából 700 ezer hektáron elvetett napraforgóból a termés az aszály miatt nem lesz kimagasló, de a nagyjából 1,8-2 millió tonnás mennyiségből bőven marad exportra is.A  megyei kamarai elnökök beszámolói szerint a termésátlagok csökkenése mellett a felvásárlási árak visszaesése is megfigyelhető.

Jelentősen, 15 százalékkal nőtt a hajtatott zöldségek termésmennyisége az elmúlt években, miközben a hajtató terület nagysága csökkent. A hajtatott növényi kultúrák közül legnagyobb mértékben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent az elmúlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, míg a salátaféléké jelentősen nőtt. A megtermelt mennyiséget tekintve a paradicsom, az uborka és a salátaféléknél növekedés, a paprikaféléknél stagnálás, a káposztaféléknél csökkenés volt a jellemző.

fotó:123rf

Közel 500 borászat támogatásáról és 30 milliárd forint odaítéléséről döntött Miniszterelnökség. A Vidékfejlesztési Program kérelmeinek elbírálása folyamatos, így a támogatott projektek száma és a támogatás összege tovább növekszik majd. Eredmény született emellett a juh- és kecsketartó telepek, valamint az általános állattartó telepek korszerűsítésére meghirdetett pályázatról is, melyek esetében 9 milliárd forintról döntött a tárca. 

Megjelentek az új LEADER pályázati felhívások - Év végéig folyamatos lesz a LEADER Helyi Akciócsoportok Helyi Fejlesztési Stratégiáin alapuló vidékfejlesztési felhívások megjelenése. A helyi kezdeményezések támogatására a Miniszterelnökség mintegy 41 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Program keretében.

Korlátozott elérhetőség a kincstár egyes elektronikus felületein - a Magyar Államkincstár egyes elektronikus felületei (egységes kérelem, MKR) 2017. november 1. és 15. között csak korlátozottan érhetők el.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.