2019.03.20., szerda , Klaudia

Hírek

2017. június 01. csütörtök • 06:45

A változás szele a takarmánypiacot is elérte

A világ mezőgazdasága számára jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy a 2050-re közel 9 milliárdra növekvő világnépesség élelmiszer-szükségletét hogyan fogja tudni előállítani. Ez vonatkozik a takarmánygyártásra is. Kevesebb mint 40 év alatt annyi élelmiszert kell megtermelnünk, mint az elmúlt 10 ezer év alatt.

Mindez azon a szakmai napon hangzott el, amelyet a Vitafort Zrt. szervezett a dabasi központjában közel 500 partnerének.

- A világ takarmánygyártása 2016-ban lépte át először az 1 milliárd tonnát. Az elmúlt 5 évet tekintve ez 160 millió tonnás, azaz 18%-os növekedést jelent. Ennek a lefedésére 20 millió tonna tiszta fehérjére van szükség – mondta megnyitó előadásában Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. 

Kulik Zoltán: Az európai takarmánypiacon némi csökkenés tapasztalható – fotó: Vitafort Zrt.

A piacon lévő takarmány összesen 30 ezer üzemből került ki a tavalyi évben, miközben világszerte több mint 2000 takarmánygyártó szűnt meg. 

A takarmány-előállítást Kína vezeti 190 millió tonnával, ezt követi az Amerikai Egyesült Államok 170 millió tonnával, Európán belül pedig hosszú évek óta Spanyolország áll az élen. Az EU-28-ak takarmánygyártása 2014-2015-ben elérte a 155 millió tonnát, ami jelenleg évente 2-3 millió tonnával csökken.

- A magyar takarmánypiac 260-270 milliárd forintos (0,9 milliárd dollár) nagyságrendet képvisel, ez a világ egészéhez viszonyítva csekély részesedést jelent. A hazai takarmánygyártás ráadásul az elmúlt 2-3 évben a 3,6 millió tonnás eredményével teljesen stagnáló – jelentette ki Kulik Zoltán. 

A Vitafort Zrt. eredményeiről szólva a vezérigazgató elmondta: az előző években 70-100 ezer tonnás növekedést értek el a hazai piacon, ami 2016-ban valamelyest megtorpant. A tavalyi esztendőt közel 21 ezer tonnás növekedéssel zárták, 950 ezer tonna tápegyenértékű premixet és koncentrátumot állítottak elő. Jelenleg közel 400 nagyüzemmel állnak szerződéses viszonyban, 108 a bolthálózati és 40 feletti a nagy exportpiacaik száma.

- 12 évvel ezelőtt kezdtük meg a kapcsolatfelvételt az ázsiai piaccal. Tavaly Vietnámban nagy sikereket értünk el, egy fél magyarországi takarmánygyártó üzem kezelését tudtuk átvenni – közölte Kulik Zoltán. A történelmileg fontos piacok, mint Románia és Moldávia is jó eredményt hoztak a Vitafort Zrt. számára. A cégnek másfél éves előkészítő munkát követően bekerült az arab piacokra is, 2017-re 240 millió broilert takarmányoznak Vitafort receptúrával.

Tresó István: Közgazdasági versenyhátrány is nehezedik Magyarországra – fotó: Vitafort Zrt.

Az egyre nagyobb élelmiszer-szükséglettel kapcsolatban Tresó István, a K&H Agrárüzletág vezetője a szakmai rendezvényen kifejtette: a rohamosan növekvő igényeket a jelenlegi 1,6 milliárd hektár szántó- és ültetvényterületnek kell majd ellátnia, ami legfeljebb 5%-kal növelhető. Ez azt eredményezi, hogy a jövőben a hasznosítható mezőgazdasági terület fajlagos, egy főre jutó mérete a korábbi 0,3 hektárról közel a felére, 0,16 hektárra fog csökkenni.

Az EU-27-ben a mezőgazdasági össztermelés közel ötöde (19%) származik uniós forrásból, miközben hazai szinten a támogatások hozzájárulása a nettó hozzáadott értékhez eléri az 50%-ot. A magas támogatottság ellenére a termelékenységünk mindössze 0,5%/év bővült 2005-2013 között, miközben az EU-13-ak több mint 2%-os növekedést tudtak produkálni.

- A közvetlen kifizetésekből tényleges versenytársaink egy része közel 30%-kal magasabb EU-s támogatást kap, míg mi az EU-27 átlagának 90%-át hektáronként. Ezt a hátrányt csak hatékonyságnöveléssel kompenzálhatjuk – ismertette Tresó István. - A hazai agrárium igen erőteljesen hagyomány alapján működik, a magas termelékenységet és költséghatékonyságot lehetővé tevő korszerű technológiák azonban inkább újfajta gondolkodást és magas szintű informatikai tudást igényelnek a mezőgazdasági szakemberektől – tette hozzá.

Harsányi Zsolt szerint elkerülhetetlen, hogy egyre nagyobb táblákon termeljenek a gazdálkodók, a technikai fejlődés is ebbe az irányba mutat. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke elmondta: hiába áll rendelkezésre egyre több információ a precíziós gazdálkodásról, ha a gazdák egy része továbbra sem használja mindennapjai során még a legkönnyebben hozzáférhető megoldásokat se.

A szakmai napon közel 500-an vettek részt – fotó: Vitafort Zrt.

A lehetőség már adott a precíziós talajműveléshez, permetezéshez, sorközműveléshez, vetéshez és hozamméréshez is, az új technológia pedig hatalmas mennyiségű adatelőállítási és -szolgáltatási lehetőséget hordoz magában. A közeljövőben egy gazdaság akár 500 ezer adatot is kaphat majd naponta a területeiről, amelynek a kiértékelése és az ezek alapján meghozott döntések szintén óriási potenciált jelentenek. 

agrotrend.hu (x)

Fókuszban
BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

Az AGRO.bio az elmúlt években a Demo Farm Projekt

Szakszerű kalciumpótlás a talajtermékenység fenntartásáért

Szakszerű kalciumpótlás a talajtermékenység fenntartásáért

A mezőgazdaságban a termőtalaj a legfontosabb termelőeszköz

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Válasszon inkább megbízható használtautót! - JóAutók.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.