FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Hírek

2017. június 01., csütörtök • 06:45

A változás szele a takarmánypiacot is elérte

A világ mezőgazdasága számára jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy a 2050-re közel 9 milliárdra növekvő világnépesség élelmiszer-szükségletét hogyan fogja tudni előállítani. Ez vonatkozik a takarmánygyártásra is. Kevesebb mint 40 év alatt annyi élelmiszert kell megtermelnünk, mint az elmúlt 10 ezer év alatt.

Mindez azon a szakmai napon hangzott el, amelyet a Vitafort Zrt. szervezett a dabasi központjában közel 500 partnerének.

- A világ takarmánygyártása 2016-ban lépte át először az 1 milliárd tonnát. Az elmúlt 5 évet tekintve ez 160 millió tonnás, azaz 18%-os növekedést jelent. Ennek a lefedésére 20 millió tonna tiszta fehérjére van szükség – mondta megnyitó előadásában Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. 

Kulik Zoltán: Az európai takarmánypiacon némi csökkenés tapasztalható – fotó: Vitafort Zrt.

A piacon lévő takarmány összesen 30 ezer üzemből került ki a tavalyi évben, miközben világszerte több mint 2000 takarmánygyártó szűnt meg. 

A takarmány-előállítást Kína vezeti 190 millió tonnával, ezt követi az Amerikai Egyesült Államok 170 millió tonnával, Európán belül pedig hosszú évek óta Spanyolország áll az élen. Az EU-28-ak takarmánygyártása 2014-2015-ben elérte a 155 millió tonnát, ami jelenleg évente 2-3 millió tonnával csökken.

- A magyar takarmánypiac 260-270 milliárd forintos (0,9 milliárd dollár) nagyságrendet képvisel, ez a világ egészéhez viszonyítva csekély részesedést jelent. A hazai takarmánygyártás ráadásul az elmúlt 2-3 évben a 3,6 millió tonnás eredményével teljesen stagnáló – jelentette ki Kulik Zoltán. 

A Vitafort Zrt. eredményeiről szólva a vezérigazgató elmondta: az előző években 70-100 ezer tonnás növekedést értek el a hazai piacon, ami 2016-ban valamelyest megtorpant. A tavalyi esztendőt közel 21 ezer tonnás növekedéssel zárták, 950 ezer tonna tápegyenértékű premixet és koncentrátumot állítottak elő. Jelenleg közel 400 nagyüzemmel állnak szerződéses viszonyban, 108 a bolthálózati és 40 feletti a nagy exportpiacaik száma.

- 12 évvel ezelőtt kezdtük meg a kapcsolatfelvételt az ázsiai piaccal. Tavaly Vietnámban nagy sikereket értünk el, egy fél magyarországi takarmánygyártó üzem kezelését tudtuk átvenni – közölte Kulik Zoltán. A történelmileg fontos piacok, mint Románia és Moldávia is jó eredményt hoztak a Vitafort Zrt. számára. A cégnek másfél éves előkészítő munkát követően bekerült az arab piacokra is, 2017-re 240 millió broilert takarmányoznak Vitafort receptúrával.

Tresó István: Közgazdasági versenyhátrány is nehezedik Magyarországra – fotó: Vitafort Zrt.

Az egyre nagyobb élelmiszer-szükséglettel kapcsolatban Tresó István, a K&H Agrárüzletág vezetője a szakmai rendezvényen kifejtette: a rohamosan növekvő igényeket a jelenlegi 1,6 milliárd hektár szántó- és ültetvényterületnek kell majd ellátnia, ami legfeljebb 5%-kal növelhető. Ez azt eredményezi, hogy a jövőben a hasznosítható mezőgazdasági terület fajlagos, egy főre jutó mérete a korábbi 0,3 hektárról közel a felére, 0,16 hektárra fog csökkenni.

Az EU-27-ben a mezőgazdasági össztermelés közel ötöde (19%) származik uniós forrásból, miközben hazai szinten a támogatások hozzájárulása a nettó hozzáadott értékhez eléri az 50%-ot. A magas támogatottság ellenére a termelékenységünk mindössze 0,5%/év bővült 2005-2013 között, miközben az EU-13-ak több mint 2%-os növekedést tudtak produkálni.

- A közvetlen kifizetésekből tényleges versenytársaink egy része közel 30%-kal magasabb EU-s támogatást kap, míg mi az EU-27 átlagának 90%-át hektáronként. Ezt a hátrányt csak hatékonyságnöveléssel kompenzálhatjuk – ismertette Tresó István. - A hazai agrárium igen erőteljesen hagyomány alapján működik, a magas termelékenységet és költséghatékonyságot lehetővé tevő korszerű technológiák azonban inkább újfajta gondolkodást és magas szintű informatikai tudást igényelnek a mezőgazdasági szakemberektől – tette hozzá.

Harsányi Zsolt szerint elkerülhetetlen, hogy egyre nagyobb táblákon termeljenek a gazdálkodók, a technikai fejlődés is ebbe az irányba mutat. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke elmondta: hiába áll rendelkezésre egyre több információ a precíziós gazdálkodásról, ha a gazdák egy része továbbra sem használja mindennapjai során még a legkönnyebben hozzáférhető megoldásokat se.

A szakmai napon közel 500-an vettek részt – fotó: Vitafort Zrt.

A lehetőség már adott a precíziós talajműveléshez, permetezéshez, sorközműveléshez, vetéshez és hozamméréshez is, az új technológia pedig hatalmas mennyiségű adatelőállítási és -szolgáltatási lehetőséget hordoz magában. A közeljövőben egy gazdaság akár 500 ezer adatot is kaphat majd naponta a területeiről, amelynek a kiértékelése és az ezek alapján meghozott döntések szintén óriási potenciált jelentenek. 

agrotrend.hu (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.