2021.09.17., péntek , Zsófia

Hírek

2019. október 15. kedd • 13:23

A Vidékfejlesztési Programban a megvalósításé a főszerep

Míg a korábbi évek a tervezésről szóltak, az idén már a megvalósításé a főszerep a Vidékfejlesztési programban. Érezhetően felgyorsult a fejlesztési források kifizetésének üteme is, az év első felében több mint kilencvenmilliárd forint jutott el a nyertesekhez.

Végéhez közeledik a 2014–2020-as Vidékfejlesztési program végrehajtása. Míg az előző évek a pályázatokról szóltak, mostanában már az elnyert összegek kifizetése tartja lázban az agrárium szereplőit. Az elmúlt néhány hónapban láthatóan felgyorsult a folyamat, a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az év első felében jóval nagyobb összeget kaphattak kézhez a nyertes pályázók, mint egy évvel korábban - írja a Magyar Nemzet.

Megkezdődtek a támogatások kifizetése - fotó: wikipedia

A Magyar Államkincstár az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra mintegy 343 milliárd forintot utalt át a gazdálkodóknak, szemben az előző évi 287 milliárd forinttal. Bár az összeg jelentős részét az úgynevezett közvetlen támogatások tették ki, a növekedés egyértelműen a vidékfejlesztési források gyorsuló felhasználásának köszönhető. Az európai uniós program részeként a kincstár 90,6 milliárd forintot folyósított június 30-ig a nyertes pályázóknak. Egy évvel korábban ez az összeg 61,5 milliárd forint volt.

Örvendetes az is, hogy a legnagyobb növekedés a beruházási jellegű pályázatoknál volt, a program intézkedései közül a különböző tárgyi eszközök megvásárlását célzó kiírások révén 32,5 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, ez jelentős előrelépés a 2018-as szinthez képest.

Tavaly ugyanis alig több mint tízmilliárd forintot utaltak át a beruházást tervező nyerteseknek. Ez azt is jelzi, hogy a mezőgazdasági szereplők a tervezés után az idén elkezdték megvalósítani a beruházásokat, a kifizetési kérelmeket pedig sorra nyújtják be a kincstárnak.

Az állatjóléti fejlesztésekre szánt forrásokból is több jutott idén a tenyésztőkhöz. A korábbi 1,8 mil­liárd forint helyett az év első felében 3,4 milliárd forintot kaphattak kézhez a gazdálkodók. További 16 milliárd forint jutott az alapvető szolgáltatásokra és a falvak megújítását célzó beruházáskora.

A növekedés itt is tetten érhető, 2018 első hat hónapjában ugyanis alig 5,8 milliárd forintot fizettek ki ezen pályázatokra. A Natura 2000 és a vízkeretirányelvhez kapcsolódó kifizetések elérték a 7,5 milliárd forintot. A mezőgazdasági üzemek és vállalkozások fejlesztésére 3,6 mil­liárd forint irányult.

Valamelyest csökkentek ugyanakkor az agrár-környezetgazdálkodási támogatásra és az ökológiai gazdálkodás támogatására kifizetett összegek – előbbi esetében 17,6 milliárd forintot utaltak át a programban részt vevőknek, míg az ökológiai gazdálkodást vállaló termelőkhöz 1,7 milliárd forint jutott el.

Bár a legtöbb kiírást már lezárta az irányító hatósági feladatokat ellátó Agrárminisztérium, vannak még nyitott pályázatok.

Elérhető többek közt az egyedi szennyvízkezelési projekteket támogató felhívás 12 milliárd forintos kerettel, az öntözésfejlesztésekhez nyújtott támogatás ötvenmilliárd forintos keretösszeggel és a 39 milliárd forintos erdősítési felhívás.

Lehet pályázni a tanyák háztartási léptékű villamosenergia-, vízellátás-, valamint szennyvízkezelési fejlesztéseire is. E célra nyolcmilliárd forint jut. Az úgynevezett visszahulló források terhére nemrég újabb felhívásokat is meghirdetett a tárca. Ilyen a különböző minőségrendszerekhez való csatlakozás támogatása és a rövid ellátási lánchoz kapcsolódó pályázat. Utóbbira élelmiszeripari és borászati vállalkozások jelentkezhetnek.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.