2021.09.23., csütörtök , Tekla

Hírek

2020. december 29. kedd • 10:34

A WAE folytatja az ügyfelek kiszolgálását

A csődvé­delemért folyamodó SsangYong pénzügyi válsága a csúcsformájában érte a magyarországi értékesítést. Az impor­tőr Wallis Automotive Europe biztos benne, hogy a dél-koreai konszern partnerei a hosszú távú megoldásban érdekeltek, és a márka a piacon marad.

Bizakodó a jövővel kapcsolatban, és folytatja az ügyfelek kiszolgálását a SsangYong hivatalos importőre Magyarországon, a már megrendelt autók és az alkatrészek is a vevők tulajdonába kerülnek – erről az érintett cég, a Wallis Automotive Europe Kft. (WAE) ügyvezető igazgatóhelyettese, Bihari Pál beszélt a Világgazdaságnak.

fotó: wikimedia

Arra is kitért, hogy a korábbiakban bejelentett új modellek, illetve a SsangYong első teljesen elektromos konstrukciója is az előzetes tervek szerint érkezik: az új Tivoli Grand és az új Rexton gyártása jövő februárban kezdődik, a Korando EV-é nem sokkal később, 2021 második negyedévében indul.

A WAE helyzetjelentése annak fényében optimista, hogy a dél-koreai gyártó a napokban csődvédelemért folyamodott, miután fizetésképtelenné vált a hitelezői felé. A nemzetközi sajtó beszámolói szerint a SsangYong az öt hónapos haladék lejártát követően sem tudta rendezni egy 150 millió dolláros kifutott adósságát a hazai és külföldi pénzintézeteknél.

A híradásokban az is szerepelt, hogy az idei szeptember 30-i állás szerint a konszern a nettó 1,54 milliárd dolláros vagyona mellett 1,45 milliárdos tartozást halmozott fel.

Igaz viszont, hogy tegnap a szöuli csődbíróság úgy döntött, 2021. február 28-ig elhalasztja a csődeljárás megkezdéséről szóló döntést. Ezzel kapcsolatban Bihari Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a SsangYong Motor Company de­cember 21-én elindította az úgynevezett Autonóm reorganizációs támogató programot (ARS), amelyet a dél-koreai cégbíróság tegnap jóváhagyott.

Az ARS nagyon hasonló az Egyesült Államokban ismert Chapter 11-hez, azaz három hónapig a cégnek lehetősége nyílik újrastrukturálni a tartozásait és megállapodni a hitelezőivel.

Fontos, hogy ezalatt a gyártó folytatja a normál működését, tehát továbbra is zajlik a termelés, az autók leszállítása és az alkatrészellátás. Miután a társaság megállapodik a tartozásairól, a reorganizációs folyamat lezárul, majd a márka reputációjának sérülése nélkül visszaállhat a szokásos üzletmenet. A WAE ügyvezető igazgatóhelyettese megjegyezte, hogy folynak tárgyalások egy új potenciális befektetővel, az ARS pedig lehetőséget teremt a megállapodás megkötésére.

Biztosak vagyunk benne, hogy mindegyik, a SsangYonggal kapcsolatban álló fél érdeke, hogy hosszú távú megoldást találjon a jelenlegi helyzetre, beleértve a pénzügyi partnereket – például a Ko­reai Fejlesztési Bankot, a J. P. Morgant, a BNP Paribas-t –, a tulajdonosokat, kiváltképp a többségi tulajdonos Mahindra & Mahindra vállalatot, az új potenciális befektetőt, a beszállítókat, valamint a dél-koreai kormányt is – fogalmazott.

Miközben a SsangYong globálisan a megmaradásáért küzd, Magyarországon az importőr az idén felért a csúcsra. A 2020-as év rekordeladást hozott: az első 11 hónapban 831 SsangYong modellt helyeztek forgalomba itthon, ami a 2019-es évhez képest 96 százalékos növekedés, valamint 0,62 százalékos pia­ci részesedés.

Mindez a teljes piac 18,47 százalékos visszaesésének fényében különösen figyelemre méltó eredmény. A WAE az AutoWallis csoport tagja, 2012-ben vezette be a távol-keleti márkát Magyarországon és Romániában, amelyet 2018-tól Csehországban és Szlovákiában is forgalmaz.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.