2020.10.22., csütörtök , El?d

Hírek

2020. szeptember 21. hétfő • 13:42

A zeneiparban tevékenykedők számára is biztosít megélhetést a hazai mezőgazdaság

A koronavírus helyzet miatt kialakult intézkedések nagyban nehezítették meg a zeneiparban tevékenykedők életét, mind a zenészekét, mind pedig a színpad, a hang és a látványért felelős technikai személyzetét is, akik tulajdonképpen munkanélkülivé lettek a pandémia megléte óta. Az agrárvilág azonban továbbra is várja a szezonális munkásokat, hiszen a mezőgazdaság nem áll le és stabil megélhetést képes biztosítani a dolgozni akarók számára egy ilyen helyzetben is és ez alól a zenei iparág szereplői sem kivételek.

Az Agrotrend Csoport szerkesztőségéhez fordult a bátaszéki születésű Pfeifer Tamás, hogy elmondja saját tapasztalatait a kialakult helyzettel kapcsolatban. Tamás ugyanis a hangjával kereste mindez idáig kenyerét énekesként, azonban a koronavírus megjelenése óta megélhetése átcsoportosult a szőlőben végzett fizikai munkákra.

Pfeifer Tamás

- Milyen apropóból kerestél fel egy agrárgazdasági szakportált énekesként?

- Úgy gondolom, hogy az énekes is tud dolgozni a mezőgazdaságban, ugyanis én is alkalmi munkát fogok végezni a szőlőben a szüret ideje alatt ebben a koronavírus miatt kialakult helyzetben. Motiválni szeretném ezzel is a zenészeket, hogy aki eddig a hangjával kereste meg a kenyerét, annak most itt van a lehetőség saját maga fenntartására egy teljesen más ágazatban, és a mezőgazdaság egy remek lehetőség erre.

- Mióta foglalkozol és élsz a zenélésből, valamint milyen stílusirányzattal szórakoztatod a közönséget?

- Tizenegy éve zenélek, két éve foglalkozom komolyabb szinten az énekléssel. Hat évig jártam zeneiskolába, ahol a hangképzés mellett gitárt is tanultam, de nem lett a hangszerem. A fiatalos pop stílusban találtam meg önmagam, több saját dalt is írtam ebben a műfajban.

- Mik a távlati terveid és céljaid ezen a pályán?

- Én az érzelmesebb dalokat kedvelem, illetve azokat, amik az életről szólnak. Ezeket az érzelmeket szeretném átadni a dalaimon keresztül a közönségnek.

- A koronavírus okozta helyzet a zeneipart valóban tönkre tette, ezt én is érzem. Fesztiválok, koncertek maradtak el és számtalan zenész, valamint technikus kollégám vált ezáltal munkanélkülivé. Azonban mindig akad „B”-terv, amihez áthidaló megoldásként lehet nyúlni, ezzel a témával több alkalommal is foglalkoztunk a Fáklya Rádió különböző kulturális műsoraiban is. Te miért pont a mezőgazdaságban és a szüreti munkálatokban látsz lehetőségeket?

- Az elmúlt félévben mezőgazdasági tevékenységet folytattam a szőlőben, a kapálástól tulajdonképpen mindent elvégeztem, ami ide kapcsolódik és sajnos más lehetőség Tolna megyében nem is nagyon van ezen kívül. Végzettségemet tekintve boltvezető vagyok, de ezen a pályán inkább leépítés van, mint bővítés, ezért maradtam a mezőgazdaság nyújtotta lehetőségeknél, mert ez egy biztos munka.

- A jövőben szívesen folytatnád a mezőgazdaság által biztosított munkákat, esetleg saját vállalkozásban gondolkodtál e, ha már így belekóstoltál az agrárvilág szépségeibe?

- Ez a jövő titka. Most jelen pillanatban ezt tudom csinálni, de elképzelhető, hogy ha nem is a szőlőben, akkor gyümölcsösben szívesen dolgoznék, de nem tudom még, hogy mi lesz a folytatása ennek a jelenlegi tevékenységnek. Az biztos, hogy a mezőgazdaság nem áll le, hiszen annak menni kell.

- Mivel motiválnád és mit üzennél a zenész kollégáknak, a zeneiparban dolgozó embereknek?

- Semmiképp se csüggedjenek, hogy most éppen leállt a zeneipar! Gondolkodjanak „B”-tervekben, helyezkedjenek el a tanult szakmáikban, vagy keressenek olyan lehetőségeket, amik örömet és megélhetést biztosítanak számukra! Menni kell tovább és tartsák be a megfelelő óvintézkedéseket, mint távolságtartás, a maszk hordása, hogy minél hamarabb véget érhessen ez a helyzet és mielőbb találkozhassunk egymással személyesen is a rendezvényeken!

agrotrend.hu / Hajósi Péter

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.