2021.05.11., kedd , Ferenc

Hírek

2019. április 03. szerda • 15:15

Adatgyűjtés indul a tavalyi méhpusztulások felderítése érdekében

A termelőknek a kézhezvételtől számítva 8 munkanap áll majd rendelkezésükre az online adatszolgáltatásra.

A héten megkezdi a tájékoztató és adatbekérő levelek postázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2018-as méhpusztulások kapcsán érintett gazdák részére - olvasható a hivatalnak a közleményében.


fotó: Pixabay

A Nébih a felméréssel a tavalyi nagymértékű méhpusztulás okait kutatja. Az esetek felderítése érdekében a hatóság ellenőrzi az érintett méhészetek 3 kilométeres röpkörzetében található, a kérdéses időszakban méheket vonzó kultúrát termesztő termelők növényvédelmi tevékenységét.

A Nébih a vizsgálat során,

a növényvédő szerek lehetséges hatásán túl, minden egyéb körülményt értékel, de elsődlegesen a permetezési naplókból származó növényvédelmi tevékenységekre koncentrál.

Az adatszolgáltatás elektronikus felületen történik, ahol ügyfélkapus azonosítóval belépve minden érintett gazda kizárólag a saját adatszolgáltatásra kötelezett táblájának adatait éri el. A termelőknek küldött levélben az adatszolgáltatás menetéről, a felület elérhetőségéről és a teendőkről pontos és részletes tájékoztatás olvasható.

Az adatszolgáltatásra a levél kézhezvételtől számított nyolc munkanap áll rendelkezésre.

Azok, akik meghatalmazott segítségével teljesítik a kötelezettséget, a meghatalmazás rögzítésétől számítják a nyolc munkanapot. A gazdák kérdéseiket a novenyvedelem@nebih.gov.hu címen juttathatják el a hivatal szakembereihez.

agrotrend.hu / Nébih

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.