2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Hírek

2018. február 25. vasárnap • 14:08

Adatgyűjtést végeznek az erdei szalonkáról

Hazánkban minden év tavaszán tizenkét hétvégén végeznek adatgyűjtést az önkéntesek a titokzatos, apró erdei madárról.

Egy titokzatos és sokak számára ismeretlen madár, az erdei szalonka vonulási útvonalainak felderítésére indult programban vesznek részt 2009 óta vadászaink a megyei Vadászszövetség koordinálásával. A programot a gödöllői Szent István Egyetem szakemberei irányítják és az Országos Magyar Vadászati Védegylet szervezi.

Az erdei szalonka kicsiny, alig 30 dekás madár, és a tavaszi és őszi vonuláskor fordul elő nagyobb tömegben hazánkban. A részletekről Fazekas Gergelyt, a vadászkamara megyei titkárát kérdeztük - írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál.

– Igen ritkán kerül az avatatlan emberek szeme elé a szalonka, hiszen alkonyatkor és hajnalban repül, szakszóval húz.

Egyébként az erdő talajszintjén tölti idejét giliszták után kutatva. Rejtő színe gyakorlatilag észrevétlenné teszi.

Fontos jelzőfaja az erdők és a környezet állapotának, hiszen annak kedvezőtlen változásaira gyors létszámcsökkenéssel reagál

– magyarázta a szakember.

– Az erdei szalonka állománya egész Európában erősen ingadozik, ezért már több ország is vizsgálatokat indított ennek tisztázására. Franciaország és Magyarország az élen jár ebben a megfigyelő munkában.

Hazánkban minden év tavaszán közel 900 megfigyelési ponton 12 hétvégén végeznek adatgyűjtést a megfigyelők. Jegyzik a látott és hallott szalonkákat, illetve az időjárási tényezőket is papírra vetik.

– Megyénk különösen érdekelt a kutatásban, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy az itt vonuló szalonkák nem az európai, hanem az oroszországi állományhoz tartoznak. Arról nem is beszélve, hogy a fokozott figyelem hatására sikerült a faj Szabolcs megyei költését is megfigyelni. A szükséges nyomtatványokat és instrukciókat már idejében megkapták a résztvevők, hiszen az első megfigyelési nap február 17-én volt.

agrotrend.hu / szon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.