2021.03.02., kedd , Lujza

Hírek

2020. április 25. szombat • 16:45

Adatplatformot hozott létre a FAO a válság hatásainak mérséklésére

A FAO Data Lab által fejlesztett nyílt forráskódú program naponta gyűjti, és elemzi a koronavírus-járvány élelmiszerre és mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, az élelmiszerárakról, az értékláncról, az élelmezésbiztonságról, és a meghozott intézkedésekről szóló adatokat.

A rendszer fő célja, hogy megfelelő információval, és tényekkel lássa el a döntéshozókat annak érdekében, hogy a válság hatásai mérsékelhetőek legyenek. A platformot a lehető leghamarabb a felhasználók rendelkezésére akarták bocsájtani, ezért még a rajta szereplő információk és a gyűjtött adatok bővítés előtt álnak. Az adatbázis releváns és naprakész információkkal kíván szolgálni a koronavírus élelmiszerbiztonságra és ellátási láncra gyakorolt hatásáról.


fotó: pixabay

Mit kínál a platform?
-    COVID-19 hatáselemző rendszert: Véleményelemzést végez 270-nél is több médium koronavírussal kapcsolatos tweetjeinek követésével. Ennek fő célja, hogy megfigyelje, egyes országoknál hogyan változnak gazdasági és élelmiszerügyi témák. Az elemzés arra fókuszál, hogy mely szavak vagy szókapcsolatok előfordulása növekedett meg az idő előrehaladtával, ezáltal kiemelve a legfontosabb kérdéseket világ- vagy országszinten.
-    Élelmiszerár-figyelő: Az eszköz naponta figyeli az élelmiszerárakat és tendenciáikat világszerte. Az élelmiszer ára a legérzékenyebb mutatók egyike, amivel képes figyelmeztetést küldeni az élelmiszerek valódi hozzáférhetőségéről, vagy annak romlásáról. A napiárak-oldalon 14 élelmiszeráru globális átlagos áremelkedése látható február 14. óta a mai napig. Minden árut összekapcsolnak az egyes országok napi áraival, az árváltozás nagysága szerint rangsorolva.
-    Twitter szisztematikus átvizsgálása: Több, mint 270 médium twitter oldalának naponta kétszer való átvizsgálása, új témák, trendek, kapcsolódó kifejezések keresése céljából. Az adatbázis tartalmazza az összes (#COVID-19) tweetet januártól. (Az oldal e funkciójának használatához regisztrációra van szükség)
-    Hírkeresés: A COVID-19 élelmiszer-értékláncokra gyakorolt hatásainak hírei a világ minden tájáról, az elemzők és az érdekelt felek számára releváns hírek kiemelésével. A híreket nyelv, ország, árucikk, téma, forrás és dátum szerint szűrheti. (Az oldal e funkciójának használatához regisztrációra van szükség)
-    Módszertani megjegyzések az alkalmazott megközelítésről, módszerekről és forrásokról.

Az oldal ide kattintva elérhető.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.