2023.01.31., kedd , Marcella

Hírek

2022. február 02. szerda • 14:51

Afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló konferenciát rendeznek Budapesten

Budapesten rendezik meg az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) legfőbb döntéshozó szervének 8. konferenciáját szeptember 26. és 30. között.

Február 2. a vizes élőhelyek világnapja, 1971-ben ezen a napon írták alá a ramsari egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. A világnapon született döntés értelmében Budapesten rendezik meg az AEWA legfőbb döntéshozó szervének 8. konferenciáját - közölték az MTI-vel szerdán az "Egy a Természettel" - Vadászati és Természeti Világkiállítás szervezői.

fotó: pixabay.com

Mint emlékeztetnek, a magyar kormány által is támogatott eseményre eredetileg a világkiállítás részeként, 2021. október 5. és 9. között került volna sor a központi rendezvények otthont adó Hungexpón, a konferenciát azonban akkor a koronavírus-járvány miatt későbbre halasztották. A felek - miután figyelembe vették a nemzetközi ülésnaptárt és a továbbra is tartó világjárvány 2022 őszére várható fejleményeit - most megállapodtak az új időpontról.

Ez is bizonyíték arra, hogy az alig pár hete, 2021. december végén zárult "Egy a Természettel" - Vadászati és Természeti Világkiállítás programsorozatnak több pozitív hozadéka is van - hangsúlyozza a közlemény, hozzátéve: az AEWA titkársága köszönetet mondott a magyar kormánynak a konferencia megszervezése érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint a halasztás miatti rugalmasságért.

Az AEWA - amelyhez Magyarország is csatlakozott - 1999-ben lépett hatályba, és 235 vizes élőhelyekhez kötődő madárfajt oltalmaz a dél-afrikai pingvintől az északi tengeri lundáig, köztük Magyarország valamennyi vízimadarát is. Az egyezmény hatálya alá eső terület Kanada és Oroszország északi részétől Afrika legdélebbi pontjáig nyúlik. A dokumentumot aláíró 78 ország kötelezettséget vállal a vízimadarak megőrzése érdekében: az egyezmény kiterjed a faj és az élőhely védelmére, kutatásra, monitoringra, oktatásra és az emberi tevékenységek összehangolására a természeti értékek megőrzésével.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.